Učitelj

460

Букингам, жене облаче и свлаче своје мужеве и служе их, љубећи их у руку. Овај обичај гдје жене љубе мушке у руку, прешао је преко Турака и код нас, те се још и сад виђа по српским селима.

:

Ако из овог свега, што до сад наведосмо о жени, створимо једну општу слику, онда ћемо моћи да представимо жену у прошлости. У првом свом почетку жена је била сматрана као животиња, као стока, за тим као домаћа животиња. Послије човјек поступа са њом као са робом, са слушкињом, као са потчињеним створом или нижом од себе. Њена потчињеност човјеку, мање више апсолутна, избија у највећем степену. А трагови те потчињености се виде још и данас, мање више, у свима дејеловима „цивилизованог свијета“. Истина, гдје је степен цивилизације више допро, ондје је и та потчињеност мања. Ну често пута, баш у више цивилизованим крајевима, виђамо јаке примјере потчиње_ности; коју подржавају и државни закони. |

Модерне идеје, оличине у хуманитету, избијају сваки. дан све више и више на површину, борећи се, како за права човјека тако и за права жене. Оне иду за тим, да ослободе жену од тираније човјека и тираније друштва. _ (Оне теже за тим, да од заточене жене направе еманциповану — ослобођену жену, која ће бити од користи човјечанству и убрзати му кораке к прогресу.

| Ђорђе А. Чокорило.

(0 ВКОЛЕРИМЕНТАЛНОЈ ПЕДАГОГИЦИ

— Вг. Е. МЕЏМАМХ професор универзитета у Кенигебергу

(Свршетак) 5 Какав положај заузима експериментална, педагогика према овим разноликим задацима васпитне науке» Она ће

управо сачињавати онај истраживачки део педагогике, који