Učitelj

476

коју ваш, онда се то неда летимичним прегледом косе видети, а још мање обичним чешљањем и мијењем, истребити. За кратко време пак намноже се у коси гњиде, из ових се лежу нове ваши и осталој деци дата је већ могућност, да и она „добију“. Распростирању и лаком преношењу вашију доприноси много и непосредни додир деце међу собом, како за време часова, седећи на старинским једноставним клупама тесно једно уз друго, тако и о одмору при игри. С тога и јесу ваши тако јако распрострте по · основним школама, не само код женске деце већ и код мушке, која се недовољно шишају. У школу прво унесу овог паразита деца из најсиромашнијих и најнечистијих кућа или деца без родитеља, без мајке, сирочад остављена самима себи, а од њих приме опет она деца, која нису баш под строгом домаћом контролом, ма да од ове напасти нису сигурна ни деца, чији родитељи најпедантније воде рачуна о својој деци, само што у овом последњем случају ваши немају времена, да створе онака запалења, каква видимо код запуштених и застарелих случајева о којима сам већ говорила.

Проценат вашљивости дотерао је по нашим школама приличну висину, није у свима разредима једнак, као што је и разнолик и у појединим школама са обзиром на део. вароши где се налазе („господски“ или „сиротињски“ крај).

Често се пориче, да највише школа посредује у преношењу вашију и наводи се као разлог и то што старија школска деца носе дуже косе, али родитељи ће нам посведочити најбоље како њихова дотле чиста деца донесу по коју ваш у коси и пренесу их на своје на дому, теим се и млађа браћа и сестре често пута увашљиве.

Добар је знак, што је вашљивост распрострањена већином код сиротне класе и што је се тамо стиде. Али је жалосно, што се по који случај да констатовати и код боље класе, за то нам и јесте дужност, да морално утичемо и ревносно настајемо, да и код деце и код родитеља повећамо осећај потребе за чистотом а да наставничком особљу _ дамо потребнога знања и обавештења и поучимо их, шта да раде у оваким случајима.