Učitelj

672

ните само, и видећете да ћете имати доста и благодарног, а и забавног посла, а и искрених помагача. Ставите девизу својем клубу: Српство је наш пдејал! Ваша срца и достојанство, ово ће моћи остварити!

Докажите, да ћете умети у овоме времену трговачког рата, скинути ваше црвене траке са шешира, да од њиху истинском рату, направите црвени крст, и ставите на своју руку, која ће неговати рањену браћу!

Хвала Вам поштовани посетиоци, и сада на лепом одзиву нашем друштву; хвала вам на пажњи, и искрено вам желим, да се што пријатније проведете, и лепе успомене · однесете са наше забаве, а нарочито ви дичне Српкињице, и да се скоро, још и лепше проведете, на „Српском Вечеру“ које ће приредити, „Клуб. Срп. Девојака — у Ваљеву“, клуб који би се лепо могао назвати, најмилијим девојачким именом: „Венац“ или „Цвет“.

Хвала Вам !

О ДУШЕВНОМ ЖИВОТУ ДЕТЕТА

(Свршетак)

Мало горе ја сам у главним цртама објаснио развитак душевног живота детињег до тога момента, кад оно већ почиње да добија способност да влада собом и кад почиње да се споразумева са старијима, благодарећи говору, тј. приближно до треће године живота. Сад је на реду да кажемо коју о овој епоси живота у којој малишан сазрева сваким даном — или боље рећи сваким часом, када почиње да влада собом и када почиње да задобија безбројну масу нових упечатака. 5

Ово пак доба, кад дете постаје све интересантније за одрасле и када почињу да се појављују први знаци индивидуалности; али, с друге стране, ово доба зависи од средине, која га окружује васпштања. Одрасли називају ово доба „изгубљени рад“, а песници га често опевају. Али нико није обрадио ово доба живота као Шопенхауер у једном одељку своје књиге „свет као воља и престава“,