Učitelj

465

У живом организму, сви органи живе и зависе један од другог, и, према томе, треба да живе један за све. Само у животињском и биљном организму солидарност органа појављује се чисто бесвесним путем, — међу тим у друштву солидарност његових органа зависи од сагласности; то је самовољна солидарност, то је солидарност срца, чија је девиза; један за све и сви за једнога. Без солидарности, рекао је наш философ, слобода постаје као анархија — безвлашће и тиранија од стране јачих. Слобода и једнакост то су наша друштвена права, која тражимо од других људи, а солидарност, то је друштвени морал, који треба да тражимо од самог себе; слобода и једнакост — наша су права, а братство — наша је дужност. (

Друштвени погледи Фихтеови немају за основ никаквих утилитарних обзира, увиђавности. Никад он није проповедао поделу добра итд. Његов је идеал, идеал философа али никако економисте. У оно време, кад су морал људи разумевали као средство за побољшање свога положаја ни у у колико не заборављајући о интересима друштва; у оно време, кад је сваки мислио о себи и о својој сигурности, Фихте је сам смело и одважно изишао с протестом и пробудио код својих земљака да признају ону дужност за своју, коју налаже на њих солидарност.

Развити дух самоодрицања и самопожртвовања, научити све људе да мисле о општем добру и да сви врше своју дужност само зато, што је то дужност — ето, то је Фихтеов програм. „Потребно је, писао је он једном свом пријатељу, да се оснује нов поредак ствари; али, у колико се не могу људи тренутно да се измене као што је чаробни штап у стању да учини, то је потребно, да се овај препорођај припреми и једно је од средстава да се и овом погледу постигне — то је основ новог васпитања.“ Фихте је мислио да овим новим васпитањем препороди Немачку. По његовом мишљењу будућност једне народности зависи од васпитања, које добија њен подмладак. Ако су успеси оружја променФИВИ, ако су материјалне победе брзо прелазне, онда су резултати моралног и интелектуалног васпитања стални и постојани и само се у томе састоји и величина и благостање народа.

Фихтеви напори не беху узалудни. Он је успео да усади