Učitelj

469

планине и т. д.), виши (стварање нових слика по угледу а помоћу подражавања — израда нове слике, састављање песме) и највиши ступањ (оригинално стварање нових идеја и др.; (овде је потпуна самосталност и по садржини и по облику). За нас је најважније други ступањ и о њему ће бити говора у другом делу овог предавања — у примени.

Јерузалем пак дели фантазију на природну (пасивну) и свесну (активну). Пасивна је фантазија у деце, простих људи и народа и нижем ступњу образовања, а активна у људи интелигентних и даровитих, талентираних и народа на вишем ступњу образовања.

Разлика је између прве и друге — пасивне и активне — фантазије у томе што прва ради „самовољно“, како каже Јерузалем. За то она ствара нешто неприродно, накарадно и одвратно: коњ и човек уједно (из грчке митологије); аждаја са три главе (у нашим народним приповеткама); змија младожења, Секула се у змију претворио (из наших народних песама); веровање да се човек може претворити у муху и лептира; за тим, веровање у ђаволе, вампире, вештице, караконџуле и т. д. (из наше старе религије).

Прост свет и деца верују да неко сипа с неба кишу, а да се снег на неки нарочити начин справља на небу.

У нашим народним песмама, а нарочито у приповеткама има пуно неприродних ствари, што је створила народна фантазија. И изазивање, репродуковање престава у сну јесте пасивна фантазија, а познато је какве се накараде и карикатуре и неприродности сањају.

И, на послетку, овом се пасивном фантазијом намерно служе и цртачи, сликари, који спремају слике за шаљиве

· листове. Каквих карикатура нема у таквим листовима, које

је фантазија тих људи замислила и насликала!

Свесна или активна фантазија ради по нашој вољи и ствара истинске и корисне проналаске у науци и вештинама.

Јерузалем напомиње да је закон гравитације пронашао Њутон гледајући неку јабуку како пада с дрвета. Железница, телеграф, телефон, фонограф ит. д. све је производ уобразиље извесних људи.

Слике: Сеоба Срба, Света Сава благосиља Србчад, Тужно Косово, Милош на Косову, Рањени Црногорац, Бо-