Učitelj

57

пажњом од сшране листа користиће се растурени по угловима Русије учитељи и учитељице народних и недељних (празн.) школа.

Ако обратимо пажњу на то, да су се листови ради народних учитеља почели јављати у последње време и у провинцији као н пр. „Народни учипељ“ у Кишењеву, „Школа и живот“ у Екатеринодару и др“) а кроз извесно време јавља се, како смо извештени, таки исти лист у Петрограду, то ће бити јасно, колико је сада порастао интерес према народном учитељу у сравњењу од ранијег када, је постојао, строго узев само један лист, што се издавао главним начином за народне учитеље — ми велимо 0 „Педагошком листу“ Д. И. Тихомирова; така издања, као што је „Руски Ппочешни учитељ, издаван госп. В. Латишевом, или „Народно образовање“ — издање шк. савета при Св. Синоду, ми не узимамо у рачун због његових специфичних особина.

Сем једнаког круга читалаца, ради којих су и намењени оба, ова московска листа, међу њима примећују се и друге црте сличности. Тако, оба се они одликују јевтином претплатном ценом: лист г, г. Тулопова и Шестакова кошта годишње 2 рубље, а „Просвета,“ код внатног већег обима 3 рубље. За тим у оба листа ми наилазимо много једних и истих имена, обећавајући своју сарадњу ма да је списак сарадника „Просвете“ као што се могло очекивати од органа друштвене организације, значајно потпунији. Најзад, саме лозинке изнете обојим издањима врло су сличне једна другој. У уводном чланку бр. 1. „Ради проднога учитеља“ говори се: „наш идеал је: — слободна школа са слободним учитељем на челу.“ Основни задатак „Просвете“ одређује се том цељи, коју на себе узима та установа која се његовим органом и јавља, а наиме задатак овај закључује се у томе, да би „посредовала у распростирању и демократизирању просвећивања у свима његовим видовима и уједињивати их све, ко помаже или је готов помоћи овоме делу као основи напретка.“

Вратимо се сада ка расматрању првог броја сваког од ових листова и погледајмо, у какој би мери они већ у првој прилици могли испунити одређене им задаће.

Почнимо прво с погледом на лист „Просвета.“

2 У пр. години излазили ву још: „Вјестниик учпелја“ (Гласник учитеља)

у Петрограду, „Обновленаја школа“ (Препорођена школа) у Кишењеву, „Кубан-

а школа“ у Јекатеринодару „Школа и ожизњ“ (Школа п живот) у Тилису и др.