Učitelj

370 У ЧИ ЋЕ ЈБ

=

народне и да их другарски умоли да упознаду своје народе о пашим правима на Босну и Херцеговину и нашем садашњем положају.

Тога ради Главни Одбор Учит. Удружења као представник не само свега Учитељства у Србији већ и свих Срп. Учитеља упутио је овај меморандум Учитељ. Друштвима у Русији, Енглеској, Француској, Италији и Ру мунији, молећи их за њихову моралну потпору. Тај Меморандум је преведен на дотичне језике и разаслат преко наших посланстава на страни, а овде га штампамо у ориђиналу.

Другови,

Аустро Угарска је на Берлинском Конгресу добила од Европе мандат за окупацију две Српске земље, за које је Србија водила два крвава рата, 1876. и 1878. поднела невероватних жртава, и вољом великих сила морала са болом у души гледати како се Босна и Херцеговина отимају од ње. Европа их је поверила привремено, на неодре ђено време суседној монархији ради увођења реда џ културе у њима, докле се међународним уговором њин положај не уреди друкчије.

И само у очекивању, да се питање о Босни и Херцеговини фраведно реши у корист Српске националне и економеке будућности, Србија је стегнута срца трпела у својим уским границама оно неприродно, оно неправедно, оно по њу убиствено одвајање те две њезино најмилије земље.

И да је Европа хтела контролисати рад Монархије, која је имала да ове две земље уреди, она би одавно одузела мандат дат окупаторки, јер би се тачно уверила, да је она њено поверење злоупотребила и да је од „окупације“ начинила, како народ у Босни и Херцеговини изговара ту реч — „укопацију“, Т.ј. гробницу народно слободе и благостања, слом свега што је било добро дотле