Učitelj

ИЗ ШКОЛЕ И ЗА ШКОЛУ 115

Разлика међу пропорцијама одраслога човека и детета представља се помоћу измењене величине главе; у колико је крупнија глава у односу на остало тело, тим је дете које смо нацртали млађе, као што се то може видети на слици 3 (фигуре 20—283).

5444 У ~

МЕ РО Ра

Правац литија.

Најважнија ствар за једну линију — то је њен правац. То, куда је линија проведена, много је важније од онога, како је она проведена. Правилност правца линија заједно с правилношћу пропорција и представљају покрет т. ј. живот, а следствено, и изражавају мисао и осећање онога који црта.

Како се учи црташи покрет.

Тај део обучавања вршите овако:

1. Подражавајуће цртање.

2. Цртати из памети и из себе.

3. Цртање с природе и непосродних опажања.

Деца морају лепо запамтити оно „како“ цртају покрете, пре него што рад у том правцу може повести даљим успесима. Деца једва да могу доћи до решења питања „како“ треба цртати покрете, својим умом, својим опажањима. Најспорији покрет живе природе збуњује малога цртача средње способности. Зато је најбоље прво код деце створити неке навике у цртању покрета помоћу подражавајућег цртања а затим прећи на цртање из памети и из себе, а још додније цртати са живе природе и непосредним опажањем живота проверавати и јачати своје знање и умење.

Како се тареба жорисипимим пображавајућим цртањем при обуци цршања покреша 2

Подражавајуће цртање, примењено у овоме случају, даје врло добре резултате. Њега треба примењивати на овај начин.

Нацртајте на школској табли као задатак доступан руци ученика низ фигура у покрету, — рецимо фигуре 1—14 (слика 1) и предложите ученицима да их копирају једну за другом, да би разумели „како“ се цртају покрети.