Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 851

Овај годишњак доноси извешћа о учитељским друштвима, њиховој организацији и раду. (вака свеска доноси слику и опис живота каквога по друштвени рад заслужнога школскога радника.

6. Јаћпђисћ дез каћћоћзећећ Гећтгетовтратаев аев Пеитасћет. ћеђсће5. (Годишњак жала. училивљског савеза Немачкога Царства). Издавач Тљезаутј у Келну. 2 и. И овај годишњак доноси извешћа о раду учитељских друштава и то католичкех.

1) Јаћтфисћ де Увтета [07 пазетасћај Пасће Рададодв. (170дшињак друшлива за научну педагогику). Основао га професор т. ЖИег (1869), продужио професор Т. Уофћ. Овај годишњак је од особите вредности. У њему се огледа развитак научне педагогике у Немачког. Издавач : В!еућ ита Катипегет, Дрезда. Цена. 5 м. Уз то „„Ететитдјећ ипа Мтепитдећ ат Фе Мтдџедеу“ (Објашњење и саопштење члановима) 1 м. ;

83 Рададодевећев Јаћтфисћ. (Педагошки годишњак). Издаје Бечко Педагошко Друштво. Издавач и. Китећатаћ, Лајпциг. 3 м. Излази од 1878. године и садржи расправе и реферате, и, у додатку, тезе и саопштења о развитку школа. и друштава.

9 Јаћтбрисћ ји У0Ш5- ита. Јидепа-Зргеје. (Годишњак за народне и омладинске мере). У заједници с председником главног одбора за неговање народних и омладинских игара у Немачкој Е. о. ећепћкепаотјј-ом и доктором медецине К. А. Зета -ом из- · · даје професор Увљепћадећ. Лајпциг. Издавач Теџбтет. 3. М.

10) Јаћтбтсећег јит 2едсћеп- ита Кипаитетувећа. (Гобшлињаци за наставу пчршања и уметтоста). Издаје 6. Куфезе, виши учитељ у Халоверу. Хановер. Издавал Нејиљд. 12—14 М. Е

Из Бет, Епг. Напдђисћ дег Радасошк МТ. стр. 526. О

КЊИЖЕВНЕ БЕЛЕШКЕ

Једна педесетогодишњица. Један учитељски лист који са необичном издржљивошћу заступа интересе народне школе и са пуно изгледа на успех војује за права учитељеког реда у својој домовини, напунио је о новој години 50 годена свога излажења. . Тај лист, коме се мора призната да је са великим пожртвовањем вршио своју дужност и доста помогао и школи. и учитељству, излази у Љубљани као орган југословенског. учитељства у ду: стрији и зове се „ЏеНе 5 Тома“ (друг).

Напредно учитељство издељене војводине крајнске, — опко-