Učitelj

Из ШКОДЕ И ЗА ШКОЛУ 469-

Код ове рачунске радње, главно је у предавању деци објаснити, да ово добро разумеју: ишта се тражи као непознато, и како се о може заћи Знање множења и дељења подразумева се код ученика.

Да би ово било једнообразно, треба утврдити известан ред рада ових случајева, тражећи најразумљивији, најлакши и најкраћи, и што природнији пут.

4. Психологија игра велику — главну улогу у послу ва спитачком и наставном уопште, па и у овоме посебном случају. Нарочито Рачун хоће оно стање душевно, што ми правилно и згодно називамо: присебност. Најмања збуњеносш — осуство духа у рачуну чини немогући сваки рад што се тиче тачности, а Рачун све може бити, само не нетачан, јер тачност је за Рачун првим најглавнији услов. Рачун је егзахтна тачна наука. Потребно стање духа, — Присебност при Рачуну, треба створити код деце, децу“ треба спремити за Рачун, нарочито за ову радњу. Страх уопште,. противан је присебности, а храброст, слобода, воља -— то су друге присебности — трезвености.

Самопоуздање, или у овоме случају згодно би се назвало:. ђачко јунаштво, и, „малодушност“ — ђачка плашња, страх, такође су душевна стања о којима треба водити рачуна увек, а нарочито овде. Ако ученик буде присебан и пун самопоуздања: заинтересован и охрабрен онда се овај апстрахтни предмет лако савлађује — успех је осигуран. У противном, у првом случају: немар,. неприбраност, збуњеност, однели су нам узалуд сву муку и труд, коју смо уложили тога часа, а у другом случају: плашња, страх, изгубљена вера у своју моћ, може нам труди муку не само једног часа однети узалуд, него је опасно, да нам сав труд не пропадне који улажемо око таквих ученика.

5. Свака рачунска радња може бпти усмена и писмена. Природни је начин рачунања — усмен,и он је предходио писменом. тј. Рачун је се тако развијао, то је његов прародни пут развоја, што се мора имати на уму при свакој радњи па и овде.

Усмени рад претходи писменом. У усменом се раду најлакше објаспи деци свака радња и лакше и природније. -

Пре почетка самог овог рада, деци треба казати о важности знања ових рачуна — радње; о њиховој потреби и практичности, занимљивости и лепоти. — „Сад ћемо да научимо радњу рачунску што се зове: правило Тројно. Ови су задаци потребни за сва--