Učitelj

-484 У ЧИТЕЈ

књига које збиља свака школ. књижница треба и мора да има а и списак најпречих потреба и очигледних средстава за наставу без којих не сме бити ни

једна школа. >

Преглед оболелих учитеља и учитељица. — Под овим насловом уредништво овога листа донело је у прошлом броју „Учитеља“ Једну белешку у којој је мало оштрије пропраћена појава најновијег расписа о прегледању оболелих учитеља.

Уредништво и сад стоји на томе гледишту да је прегледање учитеља-ица у присуству директора гимназијских или референта у министарству не само непотребна већ и незгодна и тугаљива ствар, нарочито код женекиња код којих је осећање стида много јаче но код мушких. То присуство је могло потпуно изостати јер нико нема права сумњати у савесност тројице лекара који комисијски извесну личност имају да прегледају.

Нуу помевутој белешци прештампан је један пасув из „Вечерњих Новости“, којим је изложен био један скандал у некој окружној вароши, који се десио од стране директора гимназије приликом прегледа једне лепе учитељице.

Пошто је прошло више од месец дана од изласка те белешке а минисгарство није демантовало тај случај, уредништво је било склоно да верује да јетоу истини било те је тако пустило да се цитира у овоме листу тај случај напомињући да је жалосно ако је то истина, Међу тим министарство просвете сетило се да то демантује тек кад је прошло више од месец дана п кад је чак и у једном новом листу („Депеши“) изашао чланак о том. Према исправци мини„старства у томе листу изгледа да та ствар није постојала п да не постоји при министарству никаква тужба поводом те ствари.

Ми смо склони да верујемо да је тако као што министарство каже, док сене уверимо противном, али то што није било може да, буде. И у томе је сва, тежина тог питања. И на што излагати непријатностима, један ред службеника, у овој земљи којима није други нико изложен Узмите случај с професорима. Разболи се професор, јави директору и он му одреди замену. Болест узме јачег маха он поднесе лекарско уверење и њему се даје поштеда извесно време, а ако је болест такве природе да му треба дужег времена за лечење поднесе још „једно уверење и добије годишње одсуство, после кога ако не оздрави, иде у пензију. Код нас учитеља не верује се једном лекару, за дуже осуство образује се комисија од 3. лекара које министар одреди, преглед се врши у самом министарству, то се мишљење шаље Просветном Савету на оцену у коме има и још један лекар, па се и свему том не верује него се још преглед комисијски мора вршити у присуству референта министарства за осн. наставу (односно, ако је преглед у увутрашњости, у присуству директора гимназије). Чудна ствар !

3 ; и

Закон о установљењу мушке учитељске школе у Неготину. — Народна Скупштина на предлог Министра Просвете и Црквених послова донела је закон по коме ће се идуће године установити још једна учитељска школа. Тај закон је Краљ потписао и он је ступио у живот,“

Нова учитељска школа ће бити у Неготини и отвараће зе поступно разред по разред сваке године. Док не буде могућности да, се ова школа, уреди интернатски ученици њени становаће и хранити се ван завода по правилима која пропише Министар Просвете и цркв. послова.

Установљење још једне учитељске школе добра је ствар јер, збиља, код