Učitelj

ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА 685.

отпорне снаге. Иначе су стручно образовани људи и врло јаке интелигенције. Надзор је у основ. школи стручан и поверен — Немцима..

Ј. М. Поповић, учит.

ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА

Две важне одлуке Држ. Савета

У прошлој свесци „Учитеља“, на страни 601.—2., нагласили смо, да је Државни Савет поништио два расписа г. Министра Просвете, и то једно о урачунавању приправничких и заступничких година службе по закону од 1898. год., у године сталне учитељске службе за пензије и повишице, и друго о станарини учитеља кад су на одсуству због болести. Том приликом смо нагласили да ћемо се постарати, да обе те одлуке Државног Савета донесемо у нашем. листу. То што смо обећали ево и чинимо.

|.

Г-ца Даница Ђурићева, учитељ. у Драгињу, окр. подринског, молбом својом од 21. јануара 1909. год. обратила се г. Министру' просвете и црквених послова и молила, да јој се одреди П. периодска повишица плате, пошто је према законодавном решењу Народне Скупштине, напунила 10 година службе, у које рачуна и две године које је провела као приправница и заступница по закону од 1898. год.

Г. Министар просвете није јој уважио ову молбу, већ ју је решењем својим од 8. маја 1909. год. ПБр. 2109., одбио од овога. тражења из разлога што по чл. 33. данашњег закона о народним школама, нема десет година службе, јер јој се време од 26. новембра 1898. г. до 16. фебруара 1900. г. које је провела као приправница а није вршила наставничку дужност, и време о д16. фе бруара 1900. г. до 15. јуна исте године када је заступала болесну учитељицу, не рачуна у сталну службу према законодавном решењу од 20. марта 1908. год.

Са овим решењем г-ца Њурићева није била задовољна, већ. је противу истог изјавила жалбу Државном Савету и Државни Савет одлуком својом од 9. марта ове год. Бр. 2042: нашао је, да ожалбено решење не одговара закону са ових разлога: