Učitelj

96

У ТОМ БК ЈБ

+ Даринка Ј. Ћирковићка

бив. учитељица у Битољу.

18. септембра ове године умрла је у Београду Даринка супруга г. Јове Ћћирковића референта, срп. школа у Битољском Вилајету.

Покојница је била неко време учитељица и служила тамо где је предстража Српству: у Тетову, Скопљу, Куманову, Плевљима, Прилипу и Битољу где је и пензионована. Већ и самим тим што је врла покојница провела знатан део свога живота у тим крајевима и радила на нашој националној мисли, довољно је да нам посведочи колики велики губитак је и Српство и школа у њој изгубило али кад се узме у обзир да је покојница била, и одлична учитељица и радница на културном препорођају нашег народа онда је тај губитак још знатно већи. Ко познаје прилике у којима се налази наш народ у тим крајевима тај ће умети оценити незгоде с којима се бори наш учитељ, који има тамо двоструку дужност, и који мора улагати двоструку енергију за испуњавање свога светог и узвишеног задатка. Ко познаје, велимо, те прилике у којима се налази српски учитељ у тим крајевима, ко је имао прилике да бар у неколико упозна патнички живот њихов, напоре и жртве које они подносе на олтар боље будућности Српскога Народа -— тај ће знати да и далеко јачи организми и далеко снажнија бића подлежу раније неумитној смрти и пре времена иду у гроб а некмо ли нежнија створења која су и по самој физичкој природи слабија. Све је то учинило те је и покојница пре времена отишла на онај свет — у најбољој снази и у најбоље доба.

Покојна Даринка била је као супруга верна сапутница свога мужа а као мати узорита и примерна. За њом плачу не само неутешни супруг и незбринута, нејака дечица већ и сви пријатељи и познаници који су је познавали.

Српска школа изгубила је вредног културног радника а Српство идеалног борда.

Вечан јој спомен и слава!

Баве

БР У