Učitelj

ЦИЉ ВАСПИТАЊА И НАСТАВЕ 185

за децу; таква се жеља јавља као прва и код оних који су много и код оних који су мало размишљали о подмлатку. Само онде, где се подмладак не воли и не жели очувати (јер има и тога али као изузетак), само ту се не јавља ово, иначе је свуда прва жеља и тежња да се одржи живот.

У осталом, ако не буде живота, на чему би васпитање и настава радили ма шта даље и нашто би био најлешше постигнут успех, ако би одмах после тога нестало живота ;

Пажња да се живот одржи истиче се од рођења до смрти код свих људи, културних и некултурних народа. _.

Дете чим мало свести добије, у свакој прилици где му св учини да је опасност нека, одмах чини све што чинити може (пдкретима или макар само дреком), само да очува свој живот. Човек кад тоне, хвата се за сламку, за ништаву дашчицу, па и за пену водену; упиње последњу снагу, јер је ту силан напон свесан и несвесан да се само пошто-пото одржи живот. Па и у оним случајевима, где човек сам жртвује свој живот, мора он прво да савлада нешто, што се јавља пре те одлуке његове, а то је тежња, да се живот одржи.

Колико је у човеку јако осећање потребе одржања живота, види се тек онда, кад човек дође у такав положај, да му је живот у опасности. Онда он, не само да упиње сву снагу, него често заборавља на све друго, жртвује имање, неки и родбину, па и част своју само да би одржао свој ма и голи живот. А који не жртвује тако све ради свог живота, он мора прво у себи издржати борбу с оном себичном тежњом, он мора имати јаку вољу, која ће своје интересе и живот свој жртвовати ради кога другог, или ради чега другог.

Сличне примере имамо и код животиња. А исто се види и у разним процесима живих јединака.

Забоде ли се у месо трн, или дође какав стран предмет у жив организам, одмах се крвна зрнца, као војници на непријатеља, устреме на тај нов предмет, труде се да га савладају, униште, избаце, или ослабе за штетан утицај; одмах се ту ствара нов сок (вода, гној), који ће га уништити, или изгурати напоље, или се ствара ново ткање, које ће га ухапсити.

Засечено дрво добије јаче кружење сокова око рањеног места, и ту се даље чини исто што и код животињског тела.

Органе, којих највише зависи живот, природа је најбрижљивије заштитила. Зашто су тврди лубања и грудни кош, него да