Učitelj

620 У ти Ре љ-

водом ове књиге ми емо у толико већој добити, што ће се истом учинити један преокрет у предавању овога предмета, бар у учитељским школама. Зато је преводилац заслужан јавне похвале. Место даљег коментарисања самога дела, а и у потврду до сада, реченог, ево и неколико речи из предговора ове књиге. „Док је свака. друга. Психологија принуђена, да се у више прилика, и, што је веома значајно, код најважнијих душевних појава, служи разним хипотезама, које често немају ничега заједничкога с на. учним чињеницама, примењујући при том нарочито тзв. рефлексионе или спекулативне методе испитивања, — дотле се, у тумачењу психолошких појава, писац овога дела, као што то и при личи природњаку, у првом реду служи несумњивим утврђеним анатомеким и физиолошким чињеницама, па, се тек у другом реду лаћа такође несумњивих искуствених, на самопосматрању заснованих, чињеница. ...Ну, ова књига има још једно преимућство над осталим делима ове врсте. У њој ће, нарочито наставници, наћи много подстицаја за лспитивање дечјег духа, чијем се формирањем они поглавито баве, и тиме моћи створити себи многу олакшицу у свом тешком васпитачком послу. Исто тако и они, којима је стало до што темељнијег и потпунијег упознавања постанка и развитка психичких појава, такође могу наћи довољно ослонца, како за разумевање тих замршених и сложених проблема, тако и за самостална испитивања у тој области“.

На крају ове књиге има регистар и тумачење непознатих речи, чиме је учињена знатна олакшица у читању, особито онима који у ову науку нису довољпо посвећени. Књига јеу доброј техничкој опреми. Неисправљених штампарских грешака скором нема. Према вредности и величини цена јој је умерена. Препоручујемо је наставницима и наставницама, као и ђацима наших учитељских школа. Па и школски одбори требало би да је набаве за школске књижнице. Уз ову препоруку можемо рећи и то, да је ова књига до сада приказана у више наших часописа и дневних листова, па се критика о њој нигде није неповољно изразила; свуда је препоручена као ваљана.

Ма ји Емошћоп ђу Г. 9, Нођћоцзе. Гопдоп Ф Меу Уотк, МасћПап « Со Зевот Еашопл, 1907. ЗЛУ - 416 страна. Цијена 8 долара. (Наставак).

ХТ. Природно одабирање помоћу свјесне адалипамије.

Сад би се могли повратити на наше прво питање: „Да ли је еволуција прогресивна“ па можемо одговорити, да је еволуција у погледу на рационалну интелигенцију прогресивна, јер њезина гаранција лежи у самој себи. Ове остале еволуције теже или да су стационерне или нагињу ретрогревији. „Истина је, да се организација као метода одржавања специја још испочетка ставља у антитезу напрама природном одабирању. Натурална се. лекција почива на деструкцији. Она одржава тип само благосиљајући већину индивидуа“ (стр. 387).