Učitelj

630 | У ЧИ ТЕ

Споменица Јагодине, написао Емило Цветић професор Јагодинске Учитељске Школе. 80. Стр. 48. Цена2

Има међу нама образованих и начитаних људи, који ће век провести у једном месту, па га опет то место неће ни у чему заинтересовати. У ред таквих људи не долази г. Емило Цветић професор Јагодинске Учитељске Школе и уредник и издавач „Мале Научне Библиотеке“. Бавећи се, са службом, од толико година, у Јагодини, он је ово место до сада скоро свестрано истишао и описао. У најновијем своме раду о истом износи нама лепо, и са пуно података, неке знамените личности (Аврама Петронијевића, Стевчу Михаиловића и Тасу Арачлију) које су везане за ово место. Има ту лепих, занимљивих и поучних ствари из нашег старог патријархалног господског или власничког живота варошког, који је прошшо, као што има и других интересантних података. Зато ову књигу треба набавити и прочитати.

Камо лепе среће, да се, по примеру овога вредног професора, професори других наших вароши занимају овако лепим и корисним стварима. На тај начин отеле би се од заборава многе интересантне вредеће ствари које су везане за поједина места, Е, али већина таквих људи сматрају ове описе као посао незна тан и низак, који не доликује њиховом високоученом позиву...

Ко би се још бавио и таквим „млатњавама 2!“ — А то је за искрено жаљење. — Књига се може тражити на адресу писца Јагодина. ПЕН Ст. М. М.

КЊИЖЕВНЕ БЕЛЕШКЕ.

Дата је у штампу књига: Ослободиоци Србије, од Ђ. Којића, учит. и биће готова до 20 о. м.

У овој књизи изнето је 15 животописа, са сликама, наших најглавнијих људи из првог устанка.

Књига ће бити један од најбољих поклона ђацима Ш и ТУ раз. о годишњим испитима и врло добра помоћница за учење Историје Срба. Као таква препоручена је за то од Гл. Просветног Савета, и за школске и ђачке кљижнице.

Ову књигу требало би да набаве за школске и ђачке књижнице и да о наступајућем годишњем испиту награде своје ђаке овом озбиљном и врло поучном књигом.

___За поруџбину обратити се књижари Рајковића и Ћуковића (Београд). или писцу у Топчидер.

»%

Приповијетке Јосипа Јурчића, са словеначког превео Симеон Кончар, учитељ у Карлобагу. Нови Сад. Издање Матице Орпске 1911 год. Ова књижица, је 139 свеска књига за народ које издаје Матица Српска из задужбине Петра Коњевића. У њој су две лепе приповетке: Лажак новац и Каки је Петар Котарјев испаштао што је крао кромпир.