Učitelj

488 У Ч'ИТЕЉ

Завод за нервозну децу. Нервоза код школске деце шири све нагло. Најпре се то осетило, у јачој мери, у Немачкој, где су одмах предузете све мере, да се ублажи ова опака и несносна болест. И данас школски лекари у Немачкој имају им сувише посла око лечења нервозне деце. Али није само Немачка, која у овом погледу пати, тако је готово и у свима другим европским државама. Данашњи тежак социјални лоложај средње и сиротније класе — само по себи доноси ову друштвену болест, у којој је оличена силна борба и ужасна патња.

У Пешти се већ намножио велики број нервозне деце, те се добри људи били принуђени, да оснују нарочити завод за овакву децу. Тај се панвион зове; „аддравствено-педагошњи завод“. У овај завод, примају се сва деца, која због јаке нервозности нису у стању да похађају редовну школу. Овај је завод искључиво за мушку децу. Ако пак, овај завод буде одговорио надама, које се у њега полажу, онда ће се отворити још један такав завод за девојчице.

»

Дечје читаонице. Већ у свима културним државама, живо се ради на отварању и уређењу дечјих читаоница. Рекорд у томе погледу односи ипак Немачка. У Хамбургу, Манхајму и Јени идеално су уређене читаонице за децу, којима је задаћа, да даду деци прилику за читање таквих дела, која ће моћно утицати на њиху васпитном смислу и одвраћати их од свакога рђавог корака. Оваквих васпитних средстава има данас доста у Америци, Француској и Енглеској. Али тамо има и друштава за заштиту деце, те се, на тај начин, чува од пропасти свако дете. А. код нас“ — Још се наше друштво није пробудило за ову хуману замисао!..

»

Посвета. У 12. броју „Српске Зоре“, која излази у Дубровнику, као орган истоименог српског просветног и привредног друштва, штампана је лепа, пригодна, позоришна игра за децу под насловом На Се. Саву, Ту лепу игру написао је један наш брат Хрват и посветио уреднику овога листа г. Мих. Станојевићу с овим речима:

„На Св. Саву, пригодна игра у једном чину. Посвећена Мих. Станојевићу, учитељу у Београду који на прослави Св. Саве ове године у основ. школи послије Српске Химне уз велико одушевљење отпјева са школском дјецом и Хрватску Химну, уз знак захвалности, Братства и Једнакости, посвећује овај мали рад, брат Хрват...“ .

Радујемо се што спасоносна идеја културног јединства између Срба и Хрвата наилази све више и више следбеника и продире снажно напред. Учитељи су најпозванији да јој отару пут.

Нека је са срећом!

% .

Досадашње теме на учитељским испитима. Да би олакшали нашим млађим друговима, који имају полагати испит по члану 29. зак. о нар. школама у избору тема за писмене испите, ми смо се побринули да на надлежним местима добијемо списак обрађених тема, које овде саопштавамо да би се по томе знали

"управљати они који се пријављују за испите те да не образују теме које су обрађене.

Васпитни утицај певања. — Причање о основној школи. — 0 издржавању народних школа. — Васпитна вредност излета. — Поступак у рачунској настави.