Učitelj

58 УЧИТЕЉ

када се почео развијати његов таленат, и када је стекао књижевне културе, њега сналази смрт. Ма да је под утицајем других приповедача, он ипак има своје оригиналности. Писао је искрено и с љубављу према свом народу, кога је истински волео, и чије је јаде осећао. У њима нам је изнео, у неколико, беду и сиротињу наших Босанаца.

Сем ове књиге, која је издата „да му се сачува спомен у књижевности, а уједно и да се помогне његовој удовици и нејаком синчићу“, пок. Кондић написао је још 15 приповедака по разним политичким и књижеввим листовима. 3

Препоручујемо ову књигу читаоцима.

Бој на Косову. Коста Драгосавац, учитељ. стр. 83. 1911. год. Нова Градишка. Цена 70 фил.

Писац ове књиге је наш колега г. Коста Драгосавац, учитељ, познат по томе, што је осуђиван као велеиздајник у Загребу поглавито због овог комада. Увидевши да наш народ највише воли да чита и слуша народне песме, г. Коста је израдио комад о боју на Косову „за омладинске представе“ по народним песмама — Лазарици г. Ср. Стојковића, а и сам је комад прегледао г. Стојковић.

Комадом је обухваћен цео косовски бој. Израђен је вешто и просто, да се може лако представљати. Нашим друговима препоручујемо ову књигу, јер ће њоме најбоље заинтересовати, а уједно. и задовољити, ђаке и сељаке.

Летопис Матице Српске. Књига 280. Свеска УШ. Цена ! круна.

Књижевно Друштво Матица Српска, у Новом Саду, „које има "за цељ да материјалном и умном снагом потпомаже, развија и ра-

спростире књижевност и вештину српску, а тим путем да подиже просвету српског народа“ ове — 1911 — године издаће својим члановима и претплатницима:

Г Летопив у 12 свезака, сваког месеца по једна свеска од 5 штампаних табака.

П Књиге Матице Српвке у 4 свеске. То су посебне књиге од 10 и више штампаних табака.

Ш Књига за народ. М оне се издају сваке године у 6 свезака, свака свеска има 4—6 штампаних табака и разашиљу се са. Летописима сваког другог месеца.

Садржина ове УШ св. Летописа је ово:

1 Мала пвихологија укуба. Српској омладини приказао Марко Цар.

1 Воља народа. Драма у три чина. Написа Иво Ћипико (Ш чин).

Ш Лукијан Мушицки. Студија из српске књижевности. Од Д-ра Владимира Ћоровића. -

ТУ Листак. Дунав. У Књижевновт. 1. Прикази. 2. Белешке. МТ Извештаји о раду Матице Српске. |

Сва напред наведена издања Матичина могу се добити за 12