Učitelj

446 УЧИТЕЉ

највише се трудио да докаже и осталим незнабошцима и многобошцима, да је Христова вера најбоља. Због тога је Христос Петра највише волее. А и Петар је Христа много волео. Кад су оно јеврејски војници дошли у Гетсиманску башту с Јудом и почели да везују и вуку Христа, Петар је први извадио свој нож и јед-

номе војнику одсекао уво. | - |

После Христове смрти Петар је као и остали ученици путовао по селима и варошима и проповедао Христову науку. Христови ученици имали су у сваком селу и свакој вароши своје ученике којима су писали писма о Христовој науци, а они су та'писма читали својим грађанима. Та се писма зову досланице. (Ово написати на табли).

Ви се сећате како је Христос казао ученицима да ће им послати Св. Дука и да сви буду окупљени у Јерусалиму.

Кад је Св. Дух сишао на апостоле, онда су апостоли постали мудрији и моћнији, И Петар је тада тако лепо говорио народу, да је одмах три хиљаде људи прешло у Хришћанство.

Једном кад је апостол Петар био пошао у цркву, спази пред црквеним вратима једнога човека који је био сакат од рођења. Тај сакати човек просио је милостињу. Апостол Петар му рече: „Немам да ти дам злата и сребра, али ћу ти дати нешто друго што имам. У име Христа устани и ходи“. Онај сакати човек устаде и иђаше као сваки здрав човек. Свет се јако зачуди томе, и многи увидеше да је Христос и сада са својим ученицима и многи опет примише Христову веру.

Апостол Петар је учио људе: „Бојте се Бога, цара поштујте, ближње љубите.“

„Боље је да страдате за добро него за зло.“

„Ако пострадате за правду, бићете срећни на небу.“

И његову су науку многи слушали и прелазили у Хришћанство.

— Ко ће да ми понови ово о раду апостола Петра» (Један ђак понови овај одељак). — О чему је овај причао» О апосшолском раду апостола Петра). Ово се напише на табли под Ш.

М г.) Смрт апостола Петра. Г Анализа. — Како је Христос завршио свој живот на земљи» (Распет је на крсту), — Зашто» (Зато што су га Јевреји осудили).

П Излагање. Тако је исто и апостол Петар, децо, завршио свој живот на крсту, и ја ћу вам сад испричати и о његовој смрти.