Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 475

ник господин др. Паја Радосављевић, професор Универзитета у Њујорку, штампао је на немачком језику расправу под горњим насловом. Она је одштампана из „Мопајћенасћ Њг дешћасће 5ргасће ипа Радасогк“, Јаћтсапо ХТУ. Нен. 3., 4., 5. (Издање Тће Манопа! Сеппап Атепсап Теасћегз Зепипагу, МИ џацкос УУ15).

У овој се расправи, коју писац скромно крсти само слика из експерименталне педагогике, научно расправља о развитку детета у времену школовања и износе научни резултати и испитивања која су чињена у области дечје душе у педагошким и психолошким лабораторијама.

Расправа је подељена у 10 параграфа који говоре о општим чињеницама телесног и духовног развитка детињег у времену школовања; о најважнијим резултатима за време периода телесног развитка детињег и његовом односу према духовном развитку; 0 од"ношајима одређених духовних способности према телесном развитку; а испитивањима промена које се јављају при телесном и духовном развитку детињем, о испитивањима развитка појединих духовних "способности; даље о методама репродукције; о кругу представа "нових ученика; о памћењу код деце, о испитивању и развитку „духовног рада; најзад се износе главни резултати.

На крају је расправе изложена богата литература, која се "односи на овај предмет. ·

"Питање које се у овој расправи третира мора занимати учи "теље јер оно захвата област њиховога рада у школи. Њиме се 06јашњавају многе појаве којима се они сусрећу свакодневно у животу детињем. -

"'Нашим читаоцима који читају немачки препоручујемо је.

а М.М. Стан.

"Скупљени списи Јана Амоса Коменскога. Савез учитељских "друштва у Моравској започео је знатно. предузеће. Наиме одлучио је да изда целокупна дела чувеног светског педагога Ј. А. Комен"ског. Овај корак наших другова у Моравској не само да је достојан сваке хвале него заслужује и највећу пажњу свега образованог света. Својим поступком Моравско Учитељско Удружење подигло не само свој углед него и углед своме народу. Издањем целокупних дела Коменскових подићићи се најлепши монумент великом педагогу, дуготрајнији, кориснији и величанственији него икакав споменик од камена или метала. ;

До сад су изашле четири свеске ових дела у њима су ови списи: Писма на небо; Размишљања о хришћанском савршенству; '"Необорими град и Туробан; Лабиринат света и рај срца; Дубина безбедности; за сиротињу; одрицање света. Сви су ови списи у једној свесци. У другој свесци су Герез гутпази Гезпепза Гидакнса Пиззелано; РПојтепев Сутсиз ! Ађгаћати ра агсћиз; Кеоша! уНае ; Шпопагшт „Мећодиз помата. У трећој свесци су извешћа о раду друштва чешке браће, Насоаешз гефујуш5 и Питање о друштву; Огласи;.Пут мира.

31+