Učitelj

из школског ЖИВОТА 779

Из школеког живота

П. Љотић.

ЛИСТИЋИ ИЗ РЕВИЗИЈЕ.

Ево неколико листића нађених из неког поцепаног бележника једног школског надзорника.

На једном стоји: Надзорник.

Ко може знати колико у народу као школски надзорник, био “сталан, несталан, или ревизор привремени, колико мора бити опажање о свему код таквог човека, чија је дужност да испита, не само дечицу и њихов живот у једном крају, да оцени учитеља и "његов просветни рад, него и све прилике и односе у којима се школа и њезина општина налазе. Ту је црква и свештеник, манастир и калуђер, председник и ћата, капетан и судница, порезник и биров, окружна скупштина и школски одбор, владика, инжињер, физикус, начелник, — сви, јер са свима има посла, због школе. На путу је колега са надзорником дувана, шума и сточним ревизорем; у механској соби је на преноћишту са марвеним трговцем, који је дошао за сутрашњи вашар; са зеленашем који је приспео да наплати интерес... М зими и лети је на путу по друму и каљавом "сеоском сокаку, вози се на таљигама, јаше кљусе, или иде пешке... "Срета се с мечкарима и хајдуцима...

Видео је начелника како агитује за партију... Доктора како 'пелцује за таксу... Порезника како продаје... Калуђера како чита "молитву, да исцели тешког болесника. Ноћио је и код попа, и код учитеља, и у механи и на трлу. Гледао је сељака на њиви, у крчми, код куће... Био му на преноћишту, био о слави, на свадби ти пратњи... Седео је на заветини крај попа... Шетао по вашару с учитељем, његовом породицом и гостима. Свуд је био, све видео, "чуо и сазнао, ако је хтео и умео.

Кажу, да у једној лепо уређеној земљи не може нико постати „директор, ако није био надзорник. То је одиста добро. Четири школска зида, књиге и она наивна дечица то беше сва моја мудрост као професора. Школа има да спреми за живот: Моп сћојае Лед упае.

На другој страници задржао се овакав наслов: Ђлци сељачићи.

Сирота деца! У гаћама, кошуљи и гуњчићу. Тако многи и

50%