Učitelj

ШТА ЈЕ СА ШКОЛСКИМ ЗАКОНОМ - 827

остаје Народној Скутштини на расположењу јер је она већ при крају своје сезоне а законских пројеката пуно који чекају на решење и за које је утврђен и програм и ред по коме ће се решавати.

Бојимо се да нас не постигне и овог пута судбина

МНОГИХ пројеката законских о народним школама...

Учитељство је нестрпљиво, оно непрестано погледа у врхове просветне и очекује да му се испуне обећања; непрестано управља питања Управи свога удружења шта је са законом, и Управа се нашла у великој неприлици. Она је веровала у истинитост обећања датог јој с најмеродавнијег места а међутим данас јој та обећања изгледају да ће остати неизвршљива !

Што је учитељство наше нестрпљиво и нервозно, што непрестано жудно погледа на решење школскога питања — то је врло појмљиво. Њему није лако. И пре ових минулих ратова оно је кубурило и таворило са својом бедном наградом. Оно се мучило и петљало како тако чекајући и надајући се да му се поправи материјално стање те да мало и оно прогледа бољим очима — али сада, после ратова у којима је оно у великом броју активно суделовало и било изложено свима физичким и умним напорима, кад је истрошило и последњу пару на две па често и на три стране поред себе и чланове своје породице; кад су животне намирнице и станови такво поскупели да му апсолутно није могуће изалазити више на крај — после свих ових околности, велимо не само што му није го чекања него је неспособно више и за какав рад.

Отуда је са свим појмљив покрет у учитељству који тражи да се сазове чак и учитељски митинг. Отуда је сасвим и појмљива мисао којом се носи Управа Удружења да сазове сад одмах Ванредну Учитељску Скупштину да се договори с учитељима из целе земље шта да се ради. |

Ми се обраћамо надлежнима још један пут и молимо да убрзају ствар са решењем учитељског питања и да испуне дато обећање учитељству.

На свему што. се учитељству до сад добро учинило оно је умело бити захвално. — То знају наши надлежни

53%