Učitelj

ИЗ ШКОЛСКОГ РАДА 859 изнемоглост. Ако сте осетили ову љубав својега деде и бабе, ту љубав нећете моћи заборавити, и са свега свога малог срца враЋћаћете им нежност за нежност.

Волите својег деду и бабу, драги моји мали. Обисните им често малим и нежним ручицама о врат. Старој мајки подметите под ноге малу клупицу, која је њој потребна, и огрните је топлим „огртачем, који ће је загрејати. Не користите се и сувише допуштењем, које вам није у стању да ускрати ваш деда, а коме стевиу стању у кући да направите прави дар-мар: нека вам је тада у памети колико је потребно времена да се све среди и удеси. Не будите сувише хучни и преко сваке мере немирни код свог деде и код бабе и поклањајте што више пажње њиховим саветима. На тај начин ће се најлакше и најлепше испољити љубав коју гајите према њима у својим малим срцима.

Б) Текст — Бабино врешено — Ах, сећам се и данас онога «старог лепог времена, које смо проводили у дедином млину. Седећи по вечери, скупили бисмо се сви око старамајке, која би се заваллила у великој наслоњачи. Тада би нам деда причао по какву лепу причу, коју смо сви слушали отворених уста и нетренимице, а за све то време непрекидно је весело зујало вретено у бабиним рукама. Старог млина мога деде, као и деде и бабе одавно је нестало. Старо вретено старамајкино виси о клину на зиду, па и поред тога мени се и дан-дањи чини да вас двоје старих и сад видим и ако давно боравите, једно поред другог, вечити санак покривени дебелим слојем земље и маховине.

Записати у свеску:

Деда и стара-мајка добри су Према мени и мазе ме. И ја ћу њих волеши и бићу им увек на услузи.

Питања: Како зовете родитеље својих сеника — Колико имате стара-мајки и деда — Јесу ли они дубоко зашли у године 2 Да ли се лако крећуг — Да ли још добро виде» — Да ли вам и сувише не чине и да ли вас тим помало не кварег — Шта треба да чините, па да им прибавите задовољства »

(Свршиће се).