Učitelj

ШКОЛСКА ХИГИЈЕНА 865

в). Само при рђавом времену могу деца остати у разреду за. време одмора. Док се соба проветрава, морају се кретати: За болешљиву децу најбоље је, да за време одмора остану у учионици, и то у каквом углу где нема промаје.

г). Покривена одморишта (седескје ЕтошпозћаПеп), као што су у Енглеској, Француској, Белгији и др. уобичајена, за препоруку су при рђавом времену.

д). Провадати ученике у дугој поворци по дворишту, као што је то у многим школама уобичајено, не бисмо препоручили.

ђ). Ученици треба да се слободно крећу. Напротив, напрежућа кретања (гимнастика на разбоју, хрвање, брзо трчање итп.у штетна су, јер тада одмор не прибавља опорављење, већ умор. По ма каквим школским двориштима игре с великим кретањем и брзо трчање нису још и с тога допуштене, што се лако могу десити судари с повредама.

е). Учитељев надзор треба само дотле да иде, док се тиче чувања ученика од штета, али их не сме без потребе скучавати.

ж). Учитељи треба да настојавају, да ученици донесу собом доручак у школу, и да га за одмора без журбе поједу.

3). Даље, треба пазити, да се ученици не задржавају дуго по нужницима. Не може се обићи тактично надгледање установа за: нужду.

и). Као што учитељи немају права, да утврђено време одмора продужавају, исто тако не смеју скратити ученицима слободно време (продужењем наставног времена у одморско време, искоришћавањем деце за услуге и др.).

ј). Али учитељ не сме допустити, да ученици употребе одмор на спремање за идући час.

Литература:

Јанке, школ. од. (Јапке, Раџзеп, Кет, Епгуборефе МТ. 594. #.)

Багински и Јанке (Вагјизку ипа Јапке, Зећшћуслепе, 1. 60. Њ: има скоро исти садржај, као и овај чланак. |

Бургерштајн и Нетолицки (Вигрегајејл ипа Мејоншку, Зећићурлепе 554. Ћ.).

Штицер (5НШ тег, Фе Еогдегипосеп дег 5ећшрезипаћензрНесе ап Фе Оптегтемараизеп: „2дензсћић Ни 5ећшрезипаћензрћесе“, 1893. 5 6 НО.

Фридрих (Епедпсћ, Џпфегзисћипоеп #ђег фе Епиззе дег Агбенздацег ипа дег Агђензрацизеп аш! Фе сејзНре Гејтпоаћокен Чег Зећи пдег. Натђишго 1897. Мо, 1 тагк.). | Бави