Učitelj

УЧИТЕЉИ —- ХЕРОЈИ 919

тељске службе, коју је вршио предано с одушевљењем. Служио је највише у Лађевцима, истог округа. Био је један од најодличнијих млађих учитеља наших у сваком погледу.

Као војник и резервни наредник био је водник у Х пуку! позива. У рату са Турцима био је у Албанском Одреду — оном јату наших соколова, што по најљућој зими пређоше дотле, за модерну војску, непроходну Албанију и изиђоше на Јадранско море. У опсади Скадра провео је 2:/2 месеца учествујући готово у свима борбама, што се вођаху на тој страни између опсађивача и опсађених. -

У рату са Бугарима учествовао је у више бојева. 18. јула 1913. године, Х пук [ позива ишао је да заузме вис Дренак. Једним смелим јуришем, Бугари су отерани са Дренка. У том јуришу славно је пао и Драгољуб погођен непријатељским зрном посред срца. Његови су га војници сахранили на самом положају, где су сахрањени и други наши јунаци, који тога дана ту падоше за част и славу своје отаџбине.

Одличан радник на просветном пољу пок. Драгољуб је такав радник био м на бојном пољу. И на једном и на другом пољу часно је одужио свој дуг према отаџбини.

Слава му!.. Бог да га прости !!..

После себе оставио је жену, честиту учитељицу, и синчића од 22 године.

т Љубомир — Љуба М. Гајић, учитељ и рез. потпоручик 2. чете 2. батаљона МГ пеш. пука (1 позива) „Престолонаследника Александра“.

Међу многим палим херојима у два минула рата за ослобођење своје браће, за освећење Косова и Сливнице, пао је и приличаа број српских народних учитеља. Између осталих пао је млади и пун идеала Љубомир — Љуба М. Гајић, учитељ из Риђака, срез Посаво-Тамоавски, округ Подрински.

Покојни Љуба рођен је 1891. год. у Шапцу, од родитеља средњега стања, који су поред њега имали још четворо деце.

Правилно васпитан још у родитељској кући пок. Љуба је још као дете у основној школи обећавао много и увек је служио осталим својим друговима за пример.

По свршетку основне школе, пок. Љуба је свршио 4. разреда гимназије у Шапцу а за тим је као одличан ђак примљен у Јагодинску Учитељску Школу као државни питомац.

Као ђак Учитељске Школе Јагодинске пок. Љуба је се својим _ трудом и радом заузимао да се што боље спреми за свој узвишени позив. За све време свога школовања у Учитељској Школи Јагодинској, пок. Љуба био је одличан ђак а и учитељски испит положио је се одличним успехом.