Učitelj

1020 УЧИТЕЉ

тељи куну школе и да их буде што мање, те да могу добити већу плату.

Нека дође ко хоће на владу, учитељи имају оружје у рукама; они су насушна потреба државна и учитељско се питање мора решити.

Душан Михаиловић, говорио је дуго и узбуђено критикујући рад Гл. Одбора и скупштинске већине и констатује, да је имао част, да увек буде нападан да има већу памет од старијих и сада му је задовољство, што је неуспех са досадашњих радом показао. да је његово мишљење било правилно. И сада остаје при томе да нам побољшање нико неће поклонити; њега треба извојевати.

Тодор Илић одговара на замерке, које су до сада учињене. Данашњи је састан. сазван да се одлучимо за В. Скупштину. Он је посвећен у рад на пројекту и изјављује: да се живо ради и да ће се решити тако, да почетне плате буду 1.200 а највећа 3000 д. Све ствари треба да сватимо реално, да будемо задовољни са оним што се може постићи:

Са овим је прекинута дискусија и одлучено: Да се В. Учит. Скупштина не сазива.

Секретар Председник Мил. Ђ. СТАНОЈЕВИЋ Урош БЛАГОЈЕВИЋ,

ДОБРОТВОРИ И УТЕМЕЉАЧИ УЧИТ. УДРУЖЕЊА. 1913—14 ГОД.

Поч. Мара Р. Ковачевић. Уписао је супруг Ранко Ковачевић, „учит. у Дражњу са улогом од 100 дин.

Поч. Драгиша Антонијевић, 6. учит. у Маслошеву. Погинуо, у битци на Брдици 27.-1-1913. год. Уписала га супруга Мица, учитељица у Маслошеву 27.-1-1914. г. са улогом од 100 дин. -

Поч. Косара Марковић. Уписали је Роса и Симеун Богданоновић, чиновн. управник Пор. Одељ. у Алексинцу, за утемељача. од 50 дин.

Поч. Пијада Капетановићка, 6. учит. Уписали је за члана доПИРА од 200 дин. у злату синовови: Никола и Милан Капетановић. Поч. Бора Божић, учит. у Танди. Уписала га мати Даринка, за члана добротвора са улогом од 100 дин.

УЧИТЕЉИ УТЕМЕЉАЧИ УЧИТ. УДРУЖЕЊА

УПИСАНИ од 1. Јула 1912. ГОД. ДО ДАНАС

1. Даница П. Поповићка, учитељица у Београду 10-7 1912. год. 2. Добривоје Васиљевић, учитељ у Љутовници -

» »