Učitelj

САОПШТЕЊА О ЗАКОНУ О НАР. ШКОЛАМА 1025

Саопштења, о закону о нар. школама

ШКОЛ. ЗАКОН ПРЕД ДРЖАВНИМ САВЕТОМ

По уставу сви законски предлози пре подношења Народној Скупштини, имају се дати на мишљење Државном Савету. Тако је урађено и са нашим законом. У Савет је предлог стигао 16. маја. По Саветском Пословнику Општа Седница распоређује послове Одсецима. Законски предлози обично се упућују оним одсецима · који решавају предмете дотичног Мимистарства. Сви предмети Министарства Просвете расправљају се у Ш. Одсеку, те је и овај предлог упућен истом одсеку. За законске предлоге изузетно може Савет да створи нарочити одбор из свих одсека, али овде је Савет поменутом Одсеку додао још и г. Љубу Ковачевића, јер трећи одсек састављају саветници Живан Живановић, Милош Пауновић и Пера Петровић

Овај распоред о упућењу пројекта учињен је на Ви Седници 22. маја.

Г. Љуба Ковачевић био је заузет неким другим пословима те није могао учествовати у Одбору, а остали саветници подвојили су се у мишљењима. Већину су сачињавали г.г. Живановић и Пауновић а мањину г. Петровић.

По Саветском Пословнику мишљења већине Одсека сматрају се као предлог за решење, и она износе пред Пленарну Седницу, а износе се и одвојена мишљења. Пленум прима у претрес и решава које ће од њега узети за своје мишљење, а може неусвојити ни једно, или допунити но оно, што већина прими шаље се као мишљење Саветско. Прво се прочитају мишљења одсека па онда настаје дискусија.

Наш закон претресан је на седннци од 31. маја. Прво су прочитана мишљења већине и мањине, која гласе:

Бр. 4741. Државном Савету. Трећи Одсек Државног Савета проучио је предлог за закон о наставницима основних школа и њиховим платама, упућен Државном Савету писмом Министра Просвете од 14. маја ог. ПБр. 23723, и има част предложити Државном Савету да изволи дати своје мишљење.