Učitelj

952 УЧИТЕЉ

жену за помоћницу, и таква жена зове се надничарка. Другде опет таква помоћница материна остаје у кући из дана у дан, она у кући добија храну, спава под истим кровом с вама, тако рећи члан је породице. Таква жена зове се слушкиња.

Све ове помоћнице: праља, надничарка, слушкиња, све се то једном речју зове Дослуга. Оне долазе у кућу или су ту непрекидно да служе, да помажу. По себи се разуме да сва ова послуга не ради без награде, њој се плаћа, њу хранимо и према њој треба бити врло добар. Послуга опет, са своје стране, има врло малих дужности према својим господарима: дужност јој је да предано отаљава свој посао, да је часна, да не ленствује.

П. Каква је дужност мале деце према послузи. — Овде ћемо сад говорити само о томе, како се вама малишанима, ваља понашати и држати према послузи. Није ваше да јој заповедате, нити пак да је прекоравате, па чак и у том случају ако она и заслужује тај прекор, то је посао ваших родитеља. Деци је дужност да поштује послугу која је по годинама старија од њих и која је вичнија и упућенија у послу од њих. Деци је такође дужност да послугу боштују и воле, и да јој буду захвална за учињене услуге. Најбољи је пут и најлепше је средство да им покажете своју наклоност у томе, децо моја, што им нећете отежавати посао. Мали дечко или мала девојчица који пазе да оставе сваку ствар на своје место, који не улазе у кућу ни у собу с прљавом и необрисаном обућом, који и сами посвршавају нешто мало послова за који су дорасли, тим ће ето доказати своје поштовање и наклоност према. послузи. Исто тако дечко и девојчица биће увек врло уљудни кад. год се обраћају за ма какву услугу послузи. Неће то чинити ни-

лад грубо, као што раде по нека деца, нити ће лупати ногом 0 под, ако им се одмах не учини оно што траже. Чувајте се грубих.

и увредљивих речи, и никад не заборавите да послуга има права на ваше поштовање, на вашу наклоносш, на вашу уљудност, и да су то створења потпуно равноправна на овом свету с вама и с вашим родитељима. ;

Бу Тексш — Гладан сам. — Један великан светски имао је као послугу једног красног младића, који му је био веран и одан али мало прилењ, покушавајући увек да што мање ради и да што је могућно више свој посао.

„Петре, рећи ће му једнога дана господар, донеси ми обућу.“

Петар је извршио заповест у магновењу, али господар, готово зачуђено примети, да је на обући још јучерашње блато.

Иса 5

ка ија а

Би

4: - : нам 5 АДАД