Učitelj

954 | у ши тЕ

редари могу, у неколико помоћи наставницима при одржавању реда у школи у оним часовима, или у оном времену, кад они нису ту. Поред тога, што редари треба да пазе на ред и поредак у школи, њихове дужности могу да буду још и ове: да пазе на чистоћу школске учионице; да се старају да школске табле буду очишћене, сунђери (или крпе) оквашене, креда донета; да пазе да школска учионица не буде прегрејана или хладна; да опомену све ђаке да сами виде, да ли су донели од куће све потребне ствари (па ако нису, да одмах иду да их донесу), итд. За редаре треба узимати само прве или одличне ђаке. Ако је одељење спојено са два или више разреда, онда за редаре треба узимати одличне ђаке из најстаријих разреда. Тако ће само редари имати решпекта или уважења код равних и млађих другова. И тако се могу потрудити и слабији да боље уче, те да и они добију то почасно знање. Редаре треба смењивати недељно. — Поред унутрашњих или школских редара могу да буду и спољашњи. Тако у дворишту, на ђачком игралишту, може се поставити редар (опет из реда одличних бака), који ће у осуству наставника, пазити на ред играча, те да који не учини какву грешку или кривицу. При идењу у цркву, пратњу и на излете, такође се може поставити неколико редара, са нарочитим дужностима (да пазе да ђаци не вичу, не кварг ред, не изостају из реда, не трче, не пију уморни воду, и др.). То би били спољни редари. — Али ипак добар спреман и вредан наставник не треба много да се наслања или да се много узда на помоћ ових редара. Особито треба пазити да се ту не деси какве злоупотребе. (као напр. примање мита, освета, и др.)

Кад треба Прозиваши ученике-це; како се бележе 1изостанци и како се извињујуг — Најзгодније је прозивати ученике на крају часова пре подне и после подне. У почетку прозивање треба вршити редовно докле наставник не упозна довољно своје ђаке. После може око наставниково да изврши прозивање. Једним погледом он ће видети кога нема у школи, па таквим забележити изостанак без формалног прозивања, које одузима доста времена, а често је пута излишно ако су у школи сви ђаци. Многи практикују, да редари сами кажу кога нема у школи, или то казују крајњи (та. подредари) у скамијама, али и то има својих незгода.

Редовно прозивање ђака, особито у почетку, потребно је и због

тога, да ђаци виде, да се строго води рачуна о њиховом доласку. —_ Изостанци се бележе, у зато одређеним дневним квадратићима, у Школском Дневнику са положеним цртама. Ако је ученик изо-