Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 999

ТУШ. САСТАНАК УПРАВЕ УЧИТ, УДРУЖЕЊА ОД 12. ЈАНУАРА 1914. ГОДИНЕ

Били су: Урош Благојевић, Дим. Соколовић, М. Ђ. Станојевић, Чед. Тодоровић, Мих. М. Станојевић, Ђ. Којић, Милутин "Станковић, Мих. П. Милошевић, Јован Динић, Тодор Илић, Благоје Чоловић, Груја Аџемовић, Р. Јањушевић, Дим. Лазаревић, С. 'Радичевићева, Свет. Ивковић, Ник. Михаиловић, Анта Младеновић, Ст. У. Ђорђевић, Милутин Радоњић, Мих. Сретеновић.

|

Прочитани су и примљени записници: М., МГ и УП. седнице "управе Учит. Удружења.

П.

Прочитан је позив Управитеља Ж. Учит. Школе, којим позива Удружење на Св. Савску прославу. Одлучено да се Ж. Учит. Школи да 50 дин. прилогу и као изасланици Учит. Удружења да оду и честитају славу: гл. Дим. Соколовић; Милутин Станковић; Риста Јањушевић; Никола Михаиловић; Милутин Радоњић и Димитрије Пауновић.

Ш.

Настало је читање телеграфских и писмених извештаја зборских Управа о сазиву В. Учит. Скупштине. Добивено је свега 41 нзвештај. Од целокупног броја зборских управа 26 су за скупштину без икаквог ограничења; 6 под извесним условима; 6 кад Главни Одбор нађе за потребно; две управе су биле против др"жања Ванредне Скупштине а 1 депеша је била од учитеља — резерв. официра, који се налази на војној дужности на граници Арбаније. По свршеком читању извештаја и констатовању да је по самој Резолуцији и Управа Учит. Удружења за Ванредну Скупштину ти да говора може бити само о времену, кад скупштину. треба сазвати. Председник, г. Урош Благојевић прочитао је писмо г. Мини“стра Просвете и Црквених Послова ПБр. 30943/18 од 12. јануара 1914. године, којим поред других изјава у тачци петој стоји да је "тотово градиво за измену закона с погледом на старе границе и да је наредио инспекторима, да се одмах прикупе потребни по"даци из нових крајева, како би се закон могао поднети на решење још у овој школској години.

После овога, узео је реч г. Тодор Илић члан Надзорног Од"бора и поводом горњег министарског акта изјавио је, да је овлашћен од да у име г. министра има да саопшти Управи Учит. Удру"жења озбиљну намеру Г. Министра, који је решен да прибере и среди све потребне податке који су потребни те да се законски пројекат изнесе скупштини на решење још за време овог сазива.