Učitelj

Психологија 183

Исто тако многе природне појаве деца објашњавају на свој начин. “

Тате-ово деге било је увек узнемирено кад год је видело месец и увек је говорило: „И месец шета“. А кад га је једном дуже чледало како се помера са једног места на друго, узвикнуло је: „Ено, још један месец, један други месец“ Оно је мислило логично да се и месец као индивидуа појављује сад овде, сад тамо, да се шета и премешта час испред час позади куће.

Изгледа да се и деца међу собом препиру, бранећи свако. своје мишљење. Тако је једно трогодишње дете рекло о месецу: „Да нема нога не би могао ни да иде“. А мали Адолф у 28 месецу рекао је: „Али месец мора да има крила чим је на небу“. Он је посматрао да у ваздуху могу стајати само оне животиње, _ које имају крила и он према томе логички закључује, да и месец мора имати крила. Тако и једно друго дете није се хтело да задовољи само са тим да месец шета већ је тражило објашњења, како он шета без ногу. а

Друга једна~ девојчица од три године упита: „А ко је тамо горе метнуо ону лепу лоптуг, А дете једног сликара запита: „Ко је насликао месец на небуг“ Оно је знало за сликарске боје и према томе било је уверено, да је месец на небу насликан, само не зна ко је то урадио.

Друга једна девојчица гледала је месец па је са«ривала кажипрст говорећи: „То је ватра. Гле, како гори! не дирај!“ А кад је видела млад месец рекла је: „Месец се преломио.. Нема једног парчета“.

Идеја о божанству, смрти и времену. — Деца замишљају мртве ствари са једним животом сличним њиховом и да те ствари не могу да имају неких различитих особина од њихових. Тако је то и код дивљака.

Једна девојчица, која је у својој соби имала Богородичину слику са малим Исусом, запитала је: „Зашто Богородица непрестано држи босо детег Зар њему није зима2“ Другој су девојчици рекли, како јој је Христос писао писмо и питао је ли добра и послушна. Али она је дрмнула главом неверујући и рекла: „Откуд мало дете може да пише, кад је скоро рођено>“

Мала Беатриче (6 год.) досађивала је мајци да сазна, · зашто кажу да је Христос био мудрији од Богородице и пи-