Učitelj

116 Учитељ

служи усавршевим алатима, такво техничко васпитавање показује се као нарочито добро и успешно. l

По Полу Адаму, за једно исто време, американски рад“ вик производи 9440 франака робе док енглески радник за то време избацује свега за 3950 фр., Француз и Немац за 2050 фр. Излази, дакле да је Американац први радник на свету. И ако најбоље плаћен, његова надница представља, због тога. максимум делатности само 18%, целокупне зараде; француске наднице износе 32%, целокупне зараде, немачке наднице 289 енглеске 26%,. Европа је, дакле, својим радом и производњом, много заостала за Америком, кад се са њом у томе погледу упореди. Већ само то преимићство, ако се и даље одржи, јемчи американском раднику потпуну и неоспорну надмоћност у будућности. 1

„Научити радећи“ Геапшпо ђу doing je језгро и смисао школских метода у Америци, и служи као лозинка чак и специјалним школама за образовање заосталих етничких раса (негри и црвенокожци). | у 100 ·

Те методе се подударају са американским начином МИШ љења који не раздваја мисао од делатности, чињеницу од идеје, и који ручном раду приписује врло велику важност.

Са оне стране Атлантика, нећете наћи ни трага од предрасуде, против ручног рада која код нас, на жалост, неискорењива. Никоме ни на памет не пада да би рад могао некога. понижавати или срамотити. Тамо нећете видети да се професор или судија сматрају за социјално више од радника, инте- | лигентвих занатлија или радионичких пословођа. Канцеларијски чиновници су већ одавна начисто о економској вредности свога положаја, — о вредности, која износи 50 до 75 франака недељне плате, док зидар, тапецирер или столар за исто радно време примају 120 франака.

_ Иза сваког Американца се налази радник: он оцењује човека по његовим произвођачким и стваралачким способностима; он не придаје никакве важности ономе убеђењу, да се дипломом стиче једна извесна врста интелектуалног племства.

(Свршиће се).