Učitelj

126 Учитељ

Похађање таквих школа осигурано је строгим законским мерама. У провинцији Казан, они који такве школе. не походе, кажњавају се са 5000 рубљи, 3 месеца тешких радова и одузимају им се купони за исхрану. У Петрограду се таквима даје најмања количина хране, изводе се на суди искључују се из професионалних организација. SU

Буквари за такве школе штампају се на језицима свих народа, који живе у Русији: на руском језику пољском, немачком, татарском, јеврејском и т. Д. |

Статистика за 1920 год. показује да су 2.700000 неписмених научили да читају и пишу.

= ЧЕХО-СЛОВАЧКА

Приватне Више Педагошке Школе у Ческој за самообразовање учитеља. — У новије доба све се више осећа потреба за више образовање учитеља од онога које учитељски кандидати добијају у Учитељским Школама, па се стога у новије доба готово свуда захтева виша спрема за будуће учитељске генерације.

Да се тај захтев задовољи бар у неколико приређују се и у њих, као и у другим државама, феријални универзитетски курсеви или течајеви, док се законодавним путем не врши питање о вишем учитељском образовању.

Али да би се овоме захтеву могло одобрити у још већој мери, у Чешкој се сада, поред приређивања феријалних универзитетских курсева, оснивају и отварају и Привашне Више Педатошке Школе. Већ су основане две такве школе, прва у Брну а друга у Прагу.

Прву Приватну Вишу Педаг. Школу у Брну основана су три просветна друштва: Чешко Педагошко Друштво, Друштво за заштиту деце и Моравско-шлеско учитељско друштво.

Предавања се држе из психологије, философије, логике, етике, експерименталне педагогије, биологије, школске хигијене, педапатологије, историје педагогије и дидактике, а основни су и сенимари за практична вежбања. |

За наставнике ангажовани су професори универзитета: Рт. Бабек, Ог. Хлуп, Dr. Baaxa, Dr. Pouek, Dr. Kona6, Dr. KBaрала и други одлични преставници педагошке науке на универзитету у Брну.