Učitelj

Просветни преглед 573

Оснивање универзитета „Ђузепе Мацини“.

Да би подигли један достојан споменик славном научнику и полатичару Ђузепу Мацинију, Италијани су решили: да у славу његову подигну нов универзитет назван његовим именом. Пре кратког времена отпочето је зидање овог универзитета и на свечан начин ударен је камен темељац.

Универзитет „Ђузепе Мацини“ имаће своје специјално уређење и на њему ће се обрађивати ови предмети: Етика. Политичке и социјалне науке. — Историја италијанског народа. — Доктрине и радови Ђузепа Мацинија. — Националност и национализам. — Интернационалност и интернационализам, Педагогика. — Настава на отвореном простору.

*

АЏЗТЕЈЈА. Bioskopska cenzura.

Vaspitna vrednost bioskopa danas je toliko jasna, da je njegovo uvođenje u osnovnu nasfavu neophodno i veoma potrebno. Kod svih kulturnih naroda fabrikuju se filmovi popularni i poučni za narod i omladinu, pa to biva i u Austriji. Ali je austrijska vlada tu skoro podnela zakonski predlog po kome se ustanovljava cenzura za bioskopske filmove, zašta najviše ima. zasluga: Društvo za zaštitu dece i za narodno vaspitanje. Tako će svaki film biti prvo cenzurisan pa će se tek ouda moći prikazivati. Na taj će se način suzbiti fabrikacija mnogih filmova, koji su kvarili ukus publike i stvarali demoral u narodu a naprotiv povećaće se izrada korisnih i poučnih filmova. Ni jedan film mesme se u zemlji nigde prikazivati ako nije cenzurisan. Sve gradskeopštine nabavile se bioskopske mašine i pilkazuju građanima + učenicima najnovije filmove iz oblasti zdravlja i higijene.

=

NEMAČKA. Suficit u učiteljima. Prema statistici, koju je krajem 1920 godine izdalo. Mini-

starstvo Prosvete, sve osnovne škole u Nemačkoj imale su:svoje nastavnike a 8000. učitelja i učiteljica bilo je bez mesta.

* Учитељ 4