Učitelj

658 Учитељ

što kažem da je ovaj prosti sud od obične gline lep, koji ne | košta više od nekoliko dinara i s nestfrplenjem očekujete da vam kažem zašto je lep. Ovaj sud nije luksuzna stvar, mnogo ukrašena, koju stavljamokao ukras u gostinskoj sobi. To je jedna stvar od svakodnevne upotrebe, a ima svoje obeležje i prostotu. Ali nemojte misliti, da -je ovom sudu, slučajno dat ovakav ob· lik a ne drugi. Lončar, koji je stvarao ovaj sud, · hteo mu dati neke odlike, osobine, i samo dugim Slika 1. ] ponavljanjem ogleda, koji: su ispadali sve bolji i bolji uspeo je da ostvari ovaj završni oblik. On je pri tome zadržavao sve pronalaske, koje sud čine zgodniji: za upotrebu kojoi će služiti, a izostavljao sve što mu se činilo. nekorisno. I tako je načinio ovaj sud što je pred vama. Ispitajmo pažliivo naš model. Grub po izgledu, ali odgovara potrebama za koje napravljen. | Ručica (držka) je široka i jaka i može zgodno da se uhvati. Dali je prvi bokal, koji ie lončar napravio, imao ovakvu dršku?... Istaknuti kljun (usta) па grliću tako je zgodno izrađen, da možemo lako, po svojoj volji, sipati tečnost iz suda a da se ista ne prospe. . Širina donjega dela čini njegovu stabilnost jakom ne da mu da se može lako izvrnuti.

Deblina njegovih zidova ne da se lako zagreva tečnost koja. је пјети. Sve ove osobine mi vidimo i dobijamo ovaj utisak: da je ovo jedna čvrsta stvar, dobro udešena za upotrebu kojoj je namenjena. Ostavlia vrlo prijatan utisak na nas, kao kad posmatramo: lepo voće ili zdravu i snažnu životinju.

Napomena. Pedagoška srestva i reči, koje nastavnik upotrebi pri držanju predavanja, moraju biti različne prema godinama učenika kojima se obraća, a samom nastavniku ostavlja se, da svoje predavanje udesi prema. stanju razvitka i moći shvatanja svojih učenika.