Učitelj

Почетно читање и писање, и буквар 677

читању, пошто је дужи пут њен од надражаја и утиска до закључка. У читању је пут: око — мозак — уста, а у писању: уво — мозак — уста — мозак — рука и њен покрет. У читању добијамо готове облике, свршене предмете, док у писању се мора изазвати његова слика у мозгу и отиснути руком на хартију. Па како је глас елеменат, недељиви састојак, то је и најпростиј“, а слово је сложено од више састојака. У обрасцу представљено било би: кисеоник - водоник = вода, или а -- в == с. Читање је чисто умна а писање умно:техничка. радња. Онамо треба познавати само елементе, а овамо и елементе елемената, а то су разне црте.

Црте су различне положајем, обликом, дебљином и дужином а сложене по утврђеном плану састављају слова. Свих ових особина ваља се сетити, удружити их и дати слова. Стога. је потребно пре писања слова познати њихове елементе, – црте. У читању полазимо од гласа и слова, у писању од mia дакле, увек од основе и од најпростијега.

Посматрањем предмгта стичу се редом појмови положаја, правца и т. д., утврде се појмови: усправно, положено, косе, округло, савијено, дебело, шанко, доле, горе, лево, десно..... пошто су то обично крштена имена цртама. Ред учења ових појмова може бити произвољан али увек према осталом раду и према читаним словима.

· Пре писања слова учи се, дакле, цртање, Али чим се две: црте науче — примени их. Цртају се клупа, столица, лествице, лонац, шљива, јабука, лист... па и штампана слова самогласника. Црте се ове упоређују, броје састављају..... Почетна настава мора бити строго концентрична а никако по предметима одељена и усамљена, јер и дечја пажња не може се на једном предмету дуго задржати, а промена рада је врста одмарања. Средсреда и звезда водиља мора увек бити писменост т. ј. говор усмен и писмен, Рачун, певање, гимнастика, игра и све посматрање само су у служби језика као наставног предмета. Учитељ ово не сме никад сметнути с ума.

Сваки молекил и атом у природи основ је другом, као. што је узрок повод узроку, а низ узрока доведе до мете. Изостане ли један узрок само одмах се јавнти друга последица У учењу писмености учитељ мора поставити свој ред узрока, који је њему самом властит и својствен. Строго узевши, може: