Učitelj

Књижевни преглед 151

Б. Развиће и васпитање,

Наставно васпитање и грађа за васколико васпитање састоји се из радња. Задаћа развојног вођења јесте да се вољне радње које су важне по образовање особе и вокације преведу помоћу понављања у скраћене радње што уштеђују време, енергију и материју; ове радње у области ума зову се способности (КегтпокеШеп) а у области чустава (емоција, осећаји) зову се навике (Оетоћпћееп).

Као васпишаник човек представља многолико јединство органа за градњу и људски живот је целокупност радња од рођења до смрти. Према томе живетно-друшвено активно васпитање (7атетлесћпир) јесте животно васпитање; акциона педагогија је животна педагогика (4:2е Татрдаагогтк ist Lebenspđdagogik). Васпитање је вођење еволуције (paaBHha Enfwiklung) u према томе претпоставља оно што шири и дубљи поглед у суштину и процесе усавршавања тела и душе, њихових радња и органа за деловање.

Основне чињенице развића су:

1. Диспозиције (Атареп), јединство дарова као надарености, оно што је неразвијано, оно што за тим тежи да раавије извесне радње и органе за деловање, да определи особине и способногти. Диспозиције се образују оплођивањем а помоћу наслеђа пренашају се на поколења. Сваки поједини човек, свака породица, свако племе, свака раса, свака нација има само своје сопствене телесне и духовне диспозиције и развојне налоге за чулне и душевне васпитности,

2. Надражаји који побуђују радње и који развијају ове радње и њихове органе јесу:

а.) Надражаји из индивидуалних (diesteilichen) диспозиција. Њихово руковођење спада у област индивидуалне педагогије;

6.) Надражаји из животне заједнице:

в) из живота природе; њихово руковођење називамо натуралном (природном) педагогиком.

г) Из живота друштва: о њиховом руководству бави се социјална (друштвена) педагогија.

3. Развојне осцилације у целини и деловима организма јесу ове:

а.) Осцилације унутрашњег надражаја који се условљавају изнутра помоћу диспозиција, тако да се појављују нови нагони а други исчезавају:

6.) људски, разни, народни пи племенски;

В.) породични и индивидуални;

г,) осцилације (спољашњег надражаја који условљавају спољашње помоћу светлости, топлоте, ваздушног притиска) и т. д., па на тај начин настају:

а) годишње осцилације (промене);

6) дневне промене,