Učitelj

Књижевни преглед 153

1. Нега; ово је у главноме васпитање рефлекса, делује без заповести и поука, и то помоћу опомене и навике а прво се јавља у пбјединчаном и расном развићу.

2. Стета (дисциплина; педагошка полиција); ова је у битности васпитање нагона, али делује помоћу заповести но без поуке, у главноме на осећај (чуство, емоцију, срце, расположење, Ћуд) и прати се негом.

3. Настава (обука); ово је у главноме васпитање воље, и помоћу наставног градива делује на разум и срце и изван наставног рада прати се негом и стегом.

Д-р Паја Радосављевић, — Њу-Јорк.

(Наставиће се)

КРАЋИ ПРИНАЗИ

Д-р Добр. Гер. Поповић, Хигијена Села, са 105 слика цртежа и планово. Београд 1923. год. а | осмина. Страна 152. Цена 10. динара.

Здравствено стање нашега народа није добро. То сви знамо и сви признајемо, а мало се трудимо, да то зло откловимо. А где нема здравља нема ни напретка. У овој књизи писац је, у збивеним, лепим, читким и разумљивим редовима описао, како наш народ живи на селу, а како би требало да живи. Књига је подељена на три дела. У првом делу се говори. о значају хигијене села. Други део обухвата ове чланке: Садање (Нехигијенско) и будуће (Хигијенско) село, Место п полджај села, Уређење села, Кућа — стан, Стаје за стоку, Исхрана, Одело — ношња, Рад, Начин живоша на селу, и Болести на селу. У трећем делу је изнет ЛПројекат законских одредаба за Хигијенсно уређење села. А ради још бољег разумевања скоро уза сваки чланак приложена је и по која лепа слика или цртеж. Нашим, друговима — учитељима на селу, такође је добро познат хигијенски живот нашега сељака. Они добро знају, у колико и школска настава на селу пати од таквог начина живота. А има пуно примера, да су поједини наши другови, по могућности, својски радили на поправци народног у том пегледу. За то се ова књига дсбро доћи и наставницима и сваком писменом и разборитом нашем сељаку, као и школским, црквеним и општинским књижницама и сеоским читаоницама, без које не би требало да буде ни једна. Али не само да се купи, већ да се чита да се народу објашњава, а и Ba ce по могућности и уради онако, како се тамо каже. Цена књизи није велика према данашњим ценама. Тим пре што је техничка