Učitelj

160 Учитељ

„Стражилово“ под управом учитеља Митровичког г. Лалошевића; извођси један комад за децу („Веселе девојчице“ од ]. Удицког); и приказана уз пратњу гласовира једна дечја игра („Коњиц“) коју је такође спремио г. Лалошевић а све завршено са пројекцијама кинематографским уз 06јашњења г. др. Марковића.

Све ово што смо напрод навели чини једну целину: учит. вбор, предавање за народ и просветно посбло. Све је ово изведено сјајно, са пуно ефекта и разумевања и много уложевог труда и љубави. Учитељима и учитељицама Митровичким, који су ово све извели може се честитати. Али има још нешто што треба нарочито уочити у овом случају. Учитељство Митровичко потпуно је појмило задатак и циљ нашега Удружења те је овом приликом када се састало да већа о сетојим школским и сталешким потребама, проширила свој рад и на другу средину те је дало своме збору један шири значај, Оно је приредило врло ког рисна предавања за масу народа, те тиме утицало и на народно просвећивање у ширем смислу а у вече је лепо репрезентовало на паселу школу и наставнички рад. Дивна идеја, која треба да послужи и осталим учитељским зборовима као пример за углед! На овој идеји може се честитати учитељском збору Митровичком и едати заслужена захвалност.

ЛИЧНЕ ВЕСТИ

Промена на школском одсеку у Сплиту. За (покрајинског надворника за основну наставу у Далмацији именован је Краљевим Укавом г. Данило Петрановић, досадашњи школ. надзорник у Книну на место. г. А. Крилетића, који је стављен у певзију. Честитамо г. Петрановићу.

ž*

Ослобођење школ. дужности секретара у повереништвима. Решењем г. Министра Просвете ослобођени су од школске дужности због радау повереништвима нашег Удружења г. Б. Штепић учит. у За-

гребу, Руд. Достал учит. у Љубљани и Бартул Ђивоје учит. у Сплиту. - »

Павел Флере. Решењем г. Министра Просвете г. Павел Флере

зикол, надзорник у Птују одређен је да врши дужност референта за. Словеначке школске послове при Министарству |росвете.