Učitelj

О вољи 539

тријумфовала у хармонији са моралним принципима. У том другом примеру, у случају сиромашног стражара, воља је но: силац идеје моралне слободе.

Како су пак сви морални закони у исти мах и природни закони, то је човек, који се управља по моралном закону у исти мах и слободан у смислу, да би се свако ограничење и ометање те његове слободе сукобљавало са самим законима природе. |

А из самог пак појма моралне свести излази и морална одговорност појединаца, јер ко је морално свесан да судио својим поступцима, тај мора и одговарати за те своје поступке, Тако мисле и тако поступају и они, који су убеђени да нема слободне воље, да је воља условљена, детерминисана, Само се душевни болесчици не чине одговорним у том смислу за своје поступке, док се сви други људи чине одговорвим, и ако нису могли друкчије поступати него што су поступили. Они се чине одговорни због тога, што се код њих претставља свест о њиховим вољним поступцима.

V. Ramadanović, insp. Min. Soc. Politike — Beograd. Prof. Dr. Jan Deil.

Poznati lilantrop, inicijator mnogih humanih pokreta, osnivač i organizator Zavoda Slepih u Ceskoj i veliki pri: jatelj našega naroda, prol. Dr. Jan Dćil, nije više među Živima.

Mislimo da će i čitaoce „Učitelja“ interesovati biogralija ovog znamenitog čoveka bratskog nam češkog naroda s toga je želimo i saopštiti.

Ona će, veoma interesantna i značajna, biti predmet pažnje ne samo naroda odakle je on ponikao i u kome je radio, nego i našeg naroda za čiji napredak se uvek iskreno zalagao. | ____ Prot. Dr. Deil rodio se 25.-VE: 1855 god. a uito je

24.-I-1924. god. u Pragu. Još kao đak u ranoj mladosti svuda se vidno isticao, a svojim radom u školi uvek

36