Učitelj

Успомена из редакције Јанкове „Звезде“. 327

Илија М. Станојевић

Успомена из редакције Јанкове „звезде“.

На углу Васине улице, на ивици самог тротоара, одакле почиње зграда Управе фондова па дуж целога фронта, почевши са угла, постојала је тада чувена кафана „код Дарданела“ која је вазда била пуна ђака, новинара, књижевника, глумаца и кочијаша, Из таквог скупа људи, тадања генерација дала је овој земљи много спремних људи који су касније били веома виђени и истакнути на високим положајима државним.

Од угла те кафане па навише, на малој узбрдици идући Чика Љубиној улици, ређао се читав низ малих дућанића. Први, до самих Дарданела, био је Луја Капелана, позлатара. До њега столар Јова а до столара млекаџиница са повећим прозорским окнима која су млекаџији служила за излог, у којем је ређао и излагао тањириће са сутлијашем, и каленице с киселим млеком. Доцније се у ту млекаџиницу уселила редакција јанкове „Звезде“. У редакцији не беше никаквог другог намештаја сем једног парчета асуре на којој је био постављен један расклиматан сто. Поклон „Мила Керпе“. Сто је имао и своју фиоку без браве и кључа. Овај сто је служио за архиву, и за чување рукописа. За столом. једна искривљена и расходована столица, позајмљена из Дарданела.

Када се с улице уђе у редакцију, одмах, с врата на левом зиду до самог прозора прикуцана, велика карта: „Ред пловидбе Аустријског Акционарског друштва за пловидбу.“ Испод карте старо отрцано канапе, Опет поклон Мила „Керпе“. А у дну, десно, хладна, плехана пећ. То је био сав украси намештај ове чувене редакције. Карту је бесплатно приложио пок. Васа Љубисављевић – Крстић, псеудо „Казбулбуц“ чиновник Аустријског повлашћеног друштва. Сви смо тим прилогом били изненађени али, после два дана осетили смо, куда Казбулбуц том издашношћу циља: Беше донео две своје песме, прерађене из његове штампане „Казбулбуцијаде“..

Та је објава после неколико дана била сва шарена и исписана, јер су сарадници у доколици шврљали епиграме и равне шаљиве доскочице. Није било јутра а да у редакцији вије о зиду висила нова објава о по неком члану редакције.