Učitelj

Наша просвјетна политика последњих година 41

нам у многим крајевима фале школе, које би народ спремале за његово свакидашње занимање, којима би припадало у задатак, да економски подигну наше крајеве на такву висину, да би се могли исцрпсти сви природни увјети живота, што их извјесни крај у себи задржава.

Ту видимо, да је наша досадашња просвјетна политика пошла путем, који је у стању да ствара интелигентан проле-

-теријат, а запустила, да ствара просвјетом једну јаку и си-

турну материјалну базу за културни развитак. Ово је знатна тогрешка просвјетне политике на свим странама наше дракаве, која би могла да имаде врло замашних посљедица, јер интелигентан пролетаријат додуше често је способан за «стварање већих идеја, али му поради економскога положаја "нестаје праве дисциплине, па је обично такав пролетаријат заметак социјалних покрета, који мијењају устаљени поредак, а то је данас нама, који нијесмо још једну страну како "треба -средили, сасвим непотребна ствар. Најприје да се ста«билизујемо у свим културним настојањима као једна нацио„нална јединица, а онда да истом настане реорганизација у „другим гранама јавнога живота. Та националност дат ћете: мељни биљег свим могућим даљим нашим покретима и једино "тако можемо се и у будућности афирмирати као засебна „снага са својим властитим захтјевима, што произлазе из наше националне индивидуалности. Најприје треба да створимо од нашега народа једну засебну продуктивну снагу, која ће дати "човјечанству нешто посебна и свога, а што је људској кул"тури као комплементарна тековина потребно, а тек онда кад ту продуктивну снагу створимо можемо да је диференцирамо и доведемо у склад с културним и социјалним покре"тима човјечанства.

Из овога слиједи, да се на првоме мјесту у нашој просвјетној политици истакне јединство народне просвјете у погледу изједначења просвјетних прилика у свим странама државе и да му се даде карактер такав, који ће бити прије свега подесан, да подиже продуктивну снагу у свим подручјима идеалне и материјалне културе, а нарочито да се води точан рачун о приликама и потребама појединих крајева, како би се могло све крајеве довести до потпуне продуктивности.