Učitelj

48 Учитељ

Тотолно обухватање оба одељка.

Асоцијација.

По сличности. У које доба дана видимо росу а у које слануг — Од чега постаје роса а од чега сланар

По различности. Како постаје роса а како слана — У која доба пада роса а у која слана2 — Какву корист имамо од росе а какву од сланер — Имамо ли штете од росег— А од сланер

Систем. Роса пада у лето, у П половини пролећа и! половини јесени, а слана почетком пролећа и П пол. јесени. Роса је само корисна а слана је штетна, јер роса натапа земљу а од слане измрзну башт. усеви, цв т и млад плод на воћкама. Од слане има и користи, што она уништава црвиће зар. болести.

Примена. Пођимо башти! Ко ће да пренесе оне трулине са сметлиштарг — Узмите виле и тезгере па пренесите! Где

ћемо да метнемог — Шта ћемо сад да урадимо. — Шта избија из трулине, кад гори» — Докле је се дим „распрострог — Покрио је целу башту. — Кад ово овако треба радити»

— У пролеће и у јесен, кад се примети да ће ноћу бити ведро и хладно те може пасти слана.

Хајдмо у учионицу! Извадите вежбанке за познавање Напишите ово, што ја пишем на табли (испишем систем). Оставите вежбанке, па сад на одмор!

15-Х 1925. г. Рафаило Р. Поповић, учит. Трнава Краг.

РОСИ НРВЕЛЕЛ

Школске реформе у Аустрији.

Рећићете: зар је могуће ма каква школска реформа у "земљи где се плаћа килограм хлеба 2000 круна и где вожња на трамвају кошта 300 круна! Да! Могућа је и та реформа заслужује нашу пажњу. После слома царског режима, аустријска република почела је постепено да руши систем старих школа и да уводи нове школе, школе рада. Оне су