Učitelj

Експериментална педагогика 185

постоје разноврсни облици индивидуалне лености, чији су узроци разни и појединачне природе.

По спиритиализму у човеку има две засебне одлуке: једна пасивна: разум у вези са осетљивошћу, и друга је активна т.ј. права воља. Само воља одређује вољне радње и лично управљање. У својим одлукама и манифестацијама, према томе, воља је ослобођена чак и од пасивних утицаја нашега бића, наших мисли и осећања. Она је слободна сила.

Шта више, верује се, да воља представља извесну енергију, која је свима раздељена у неодређеној количини. Али, данас, изгледа да су ове метафизичке идеје напуштене. Хипо: теза, да воља постоји у свакоме од нас као нека врста Deus ех тастпа, — и да она увек посредује и врши само оно што јој се допада, није тачна. Све наше радње одређене су једним и великим бројем телесних и духовних утицаја: мислима, осећањима, навикама и несвесним диспозицијама. Све то скупа утиче на наше одлучивање и владање.

Према томе, ако неки наставник хоће да схвати добро психологију једног ученика и жели да, по могућству, исправи и донекле ублажи његову леност, да би му створио добре навике за рад, онда он не сме да се задовољи само наивном оптужбом ученикове воље. Он је дужан да добро посматра и проучи ученика, да изврши једну дубљу потпунију анализу. Само на тај начин он ће моћи боље његову леност у извесној мери објаснити. Ми знамо да слабост духовног рада једног ученика долази од разних узрока, који су страни његовој вољи, на пр: од болести, телесне неразвијености, умног недо· станка, слабог памћења, чулних промена, и најзад од неке нарочите специјалне особности која га чини неспособним за школски рад. И кад се може окривити један од ових разних узрока, онда не треба оптуживати дете због његове рђаве или слабе воље. Нити треба дгвати детету онај незаслужени епитет „ленштине“, који одговара оној слабости воље за коју би оно било одговорно.

У разреду лен ученик пада у очи својом непажњом, која има два главна облика: један је узрујана и расејана активност, и други је тромост или инерција. Такав ученик је понекад и непослушан. И ако се не води рачуна о његовоме држању у разреду или о начину на који он ради своје за-