Učitelj

Европске наставне реформе после рата 197

Вишем народном образовању служе:

1.) Више основне школе са и без интерната: есоје ртmaire superieure.

9, Допунски курсеви на основној школи: соштв сотр!ететгалте. Ови последњи су прикључени основној школи и стоје под њеном управом. Међутим виша основна школа се налази у засебним просторијама и има засебну управу. За заједничку управу обеју школа (кад је основна школа под управом више основне школе) потребна је изрична дозвола Министарства. Допунски курсеви, без обзира на број ученика, могу имати највише два одељења. Виша основна школа обухвата најмање три године (чл. 30. декрета од 18-11887. допуњен декретом од 18-УШ 1920).

Наставни план више основне школе обухвата:

1) морал, 2) грађанске поуке, општа знања економије и обичајног права, 3) француски језик и литературу, 4) живе језике, 3) историју Француске с општим знањима светске историје, 6) географију, 7) примењену аритметику и рачуницу, алгебру и геометрију, 8) општа знања из физике и природних наука, 9) општа знања из хигијене, 10) писање, стенографију и рад на писаћој машини, 11) уметничко и геометријско цр: тање, моделовање, 12) певање, 13) гимнастику, код дечака вежбе с обзиром на војнички позив, 14) теоретска и практична настава с обзиром на индустрију, трговину, пољопривреду, као: механика, технологија, индустријска хемија, индустријски електрицитет, ратарство, пољопривредна хемија, наука о роби, транспорт и царине, књиговодство итд. 15) за дечаке рад у радионицама, лабораторијама, домаћинству, 16) за девојчице: домаћинство, нега деце, прање, кујна, одржавање стана, баште (чл. 34. декрета од 18-1-1887).

Прве школске године настава у вишој основној школи је заједничка, али ученици који доцније прелазе на нарочите курсеве могу бити ослобођени „оног дела програма који им "тамо неће требати. С другом годином наставни план се грана на пољопривреду, индустрију, трговину, домаћинство и т. д. И овде могу ученици с дозволом учитељевом присуствовати и другим курсевима, а могу бити разрешени и неких предмета сопственог курса. На вишим основним школама и до-