Učitelj

Нови наставни програм за основне школе 355

сликама. Како се ниједан уџбеник не може употребити у школама, док он није стручњачки прегледан па примљен и одобрен као добар и погодан, онда је то прегледање и одо"бравање довољна гаранција да уџбеник може послужити као добар и погодан за добро извођење наставе.

На основу свега овога ја налазим да добро израђени "уџбеници за основне школе олакшавају рад и учитељима и ученицама, и да зато није оправдано забрањивање употребе уџбеника у основним школама.

Кад се ученици вежбају и упућују да прочитано штиво из читанака добро схвате и исказују својим речима, зашто да онда ученици и прочитано штиво у уџбенику не би могли „схватити и исказати својим речимарг. Кад се ученици старијих "разреда извежбају и добро упуте да схватају и својим речима исказују оно што су прочитали из књиге, зар се тиме младеж не вежба, не упућује и не припрема да може и после, кад изађе 'из школе, читањем популарних књига тећи корисна и потребна знања и умења за животг. Кад се школској младежи не даје | могућност да у школи може понешто научити и из књига, под упуством учитеља, како се онда може очекивати да ша младеж „може, кад изаће из школе, прибирати корисна и потребна знања и учења за живот читањем популарних књига Како се онда могу путем књига уносити у народ корисна знања и умења, па да млађи нараштаји могу у своје послове, од којих живе, уносити више знања и умења, но њихови старији» Како ће се онда и кад извести тај наш МЕ преображај, чему се непрестано тежир.

Дакле, ако се хоће да се путем књига уносе у наш "непросвећени, неуки и невешти народ корисна и потребна знања и умења, и ако хоће да се народне књижице и читаонице, на које се онолико полаже, одговарају своме задатку; онда је потребно да се народна младеж пре но што изађе из школе извежба и упути да се служи књигом, зато налазим, да није умесно забрањивати сваку употребу уџбеника из појединих наставних предмета у основним школама, већ је умесно и „оправдано прописивати и захтевати да се уџбеници добро израђују и прегледају, а ученици ПК IN и упућују да се књигом служе.

Стоји у истини и то да уџбеници могу бити и од штете.