Učitelj

Школске прилике у свету 415

жене. У тим школама предају се они предмети, који су потребни свакој домаћици а нарочито кување, прање, шивење, пеглање, хигијена и т. д. У унутрашњости такве школе имају ова места: Коџеп, Мопшспас, Вогдеаих, Мапте5, Avon, Limoges, Creil, Carpentras, зонеуше, Тошоп. Гуоп, Cherbourg.

Поред ових школа има и 36 практичних школа, за де“ војчице, које искључиво спремају за домаћице. Главно је да је правац дат и да ће кроз овакве школе ускоро проћи све ученице основних и техничких школа. Исто. тако и Министарство Пољопривреде почело је да оснива амбулантне курсеве за домаћице и то за оне девојчице, које су далеко од културних центара а које су напустиле школу.

Учитељице домаћичких школа спремају се у нарочито || школи, која има изврсне професоре и оне се шаљу већином по градовима. Учитељице сеоских домаћичких школа спре мају се у Пољопривредној Школи у Собново:-у. |

По средњим женским школама за сада се предаје само шивење, а понекад се отвори и по неки курс за кување и пуерикултуру. Сматра се, да једна ученица, која се спрема за један класичан испит, нема времена да се спрема и за домаћицу. Зато многе такве ученице пролазе кров приватне домаћичке школе.

Поред државног старања за домаћичке школе, раши“ рена је и приватна иницијатива и то на врло практичан на чин. Њу нарочито протежира „Школа за мајке“ и „Институт за домаћу економију Еоуета“. Они потпомажу домаћичке школе материјалним средствима и упућују нарочита питања на која одговарају девојчице и жене, које се том наставом интересују.

Индустријалци такође са своје стране чине све што могу да подигну домаћу економију и отварају нарочите кур-

еве за девојке и жене.

Домаћичке школе до сада су дале сјајних ресултата и ако су у почетку своје организације. Кад буде њихова настава постала обавезна, оне ће се досадашњим експеримен“ тима моћи сјајно послужити.

Овде ћемо истаћи и акцију двају друштава, ко ја пропагирају за напредак домаћинства. Једно се зове „Научно друштво за хигијенску исхрану“ и „Друштво за јефтинији