Učitelj

Школске прилике у свету 417

испод 14 година. Пред Божић и Ускрс и учитељи, као и сви остали чиновници, добијају једну награду, која износи пола месечне плате. Поред тога учитељи добијају бесплатно стан, огрев и осветлење било у натури или новцу.

Свака сеоска школа има своју башту, која износи 1—3 хектара. Половина служи школским потребама а половина управитељу школе.

Настава је обавезна од 7—]4 године и број деце по школама је задовољавајући. Године 1919 било ije 1036 школа са 1232 наставника и 45.540 ученика а већ 1927 тодине било их је: 2301 школа са 3255 наставника и 122.196 ученика.

Док је Литванија потпадала под Русију постојала су два института за спремање учитеља. Данас их има девети три учитељска курса. У једном од тих семинара настава се изводи на јеврејском а у другом на пољском језику.

РМ. Ст.

Из школства у Швајцарској,

У Швајцарској има врло мали број једноразредних школа. Свака, па и најмања општина има два разреда, од којих је виши разред у рангу грађанске школе. У овим вишим разредима предају учитељи који су одређени за предавања само у том разреду и ни у ком другом. У многим сеоским швајцарским школама траје обука само 6 месеци, при чему се предаје дневно 6 часова, са одмором од једнога часа у подне. Летњи празници трају овде од маја до септембра, а у градовима од почетка јула до краја септембра).

Учитељ је дужан да предаје 32—36 часова седмично, а овај брод пада у сразмери са годинама службе. У градским школама почињу учитељи са платом од 500 швајцарских франака месечно, а на селу примају по прилици за 120 швајцарских франака мање. За време празника учитељи не добијају плату, па је ради тога велики број учитеља запослен у уредима за промет странаца, или су запослени као помоћно особље по осталим уредима. Плата се повећава иза првих 5 година на 700 швајцарских франака, а учитељи у градским школама добијају иза првих 5 година 900 швајцарских франака.