Učitelj

320 Учитељ

рода. То се по његовом мишљењу може постићи васпитањем омладине у томе духу, које ће спасти младе генерације од моралне и душевне пропасти. Тај посао могу да предузму једино учитељи, који су своју спрему базирали на принципима дечје психологије и новог васпитања.

Феријер је писао много и увек се старао, да удари основ једној општој васпитној реформи на бази рада. Ту је реформу он данас толико проширио, да се сматра као најмодернија у Европи. Читајући сваку његову страну, ми и нехотице осећамо како је он незаситљиви путник, саветодавац, коресподент, организатор установа за студију и испитивања, марљиви учитељ, одличан васпитач и врло активни радник за добро своје земље. Свукуда је показивао дубину стваралачког дара, веома трезвено схватање и реформаторско осећање, да прва иницијатива за школску обнову несумњиво припада њему. У томе правцу он је дао много и наше је веровање, да ће и будућност бити његова. Наше су само жеље, да га још дуго година видимо на томе пољу као апостола једне савремене идеје.

Радиша М. Стефановић

Милорад Н. Ђукановић. — Сасвим изненада и у најбољој снази умро је Милорад Н. Ђукановић 10 новембра 1929 г. Име његово је врло добро познато у нашим редовима. У времену, кад је пре рата за ослобођење требало чувати национализам у Маћедонији, поглавито, кроз народну школу, пок. Ђукановић, родом Ваљевац, налази се и ради тамо, где тај посао није било лако радити. Он је учитељевао и васпитавао дуже „времена у Маћедонији и Солуну. Поред тога, пок. Ђукановић одликовао се и у школској књижевности. Његова рачуница за основне школе забележена је међу бољим уџбеницима те врсте и данас је још у употреби. Добро је забележен и његов инструктивни рад као школског надзорника. Смрт га је затекла као учитеља у пензији.

Мир пепелу његовом!..

67074. Уредник Издавач ј за Удружење југословенских учитеља Вујица Петковић, превести

учитељ у Београду,

Хари Пек кор Влада К. Петровић, Београд,

Обилићев венац бр. 10