Učitelj

400 Учитељ

Закон о соколима Краљевине Југославије. — Објављен је закон о јединственој соколској организацији у Краљевини Југославији под високом заштитом и старешинством Њ. В. · Престолонаследника Петра: Овим законом укидају се све досадање соколске и друге витешке и гимнастичке организације које су имале више мање племенски карактер.

Никола Гавриловић Чернишевски. — 8 децембра пр. г. централа за радничко васпитање приредила је комеморативно вече у спомен стогодишњице од рођења Чернишевског.

Својим релативно кратким животом (рођен 1828 умро 1889) Чернишевски је направио дубоку бразду у литерарном и, поглавито, у економско-социјалном животу Русије.

Васпитан од оца свештеника, одрастао у народу, Чернишевски је дубоко осетио социјално-економску беду рускога сељака. И он се енергично кроз деценије бори за политичко, још и више, за социјално-економско ослобођење сељака не само кроз литературу, већ кроз цео свој јавни живот. И успева делимично. Али му та борба доноси прогонство у Сибир, где навлачи тешку бољку, од које по личном ослобођењу умире 1889.

Својим листом „Савременик“ Чернишевски формира духовно и идејно читаву плејаду напредне руске интелигенције. Његови економско-социјални и социјално-педагошки принципи и утицаји прелазе далеко границе његове Русије... Он преводи „Основе политичке економије“ од Џ. С. Миља, „Историју света“ од Вебера и допуњује их свестраним, оригиналним коментаром.

Његов чувени роман „Шта да се ради>“ претставља програм напредне омладине целога света и преводи се, готово на све језике. И у нас је, такође, много читан. Наше старије учитељске генерације црпле су у своје време из овога романа многе елементе за своје културно - социјално формирање. Уредник Издавач

5 за Удружење југословенских учитеља Вујица Петковић претседник

учитељ у Београду, | Влада К. Петровић, Бена. Хајдук Вељкова бр. 1 Обилићев венац бр. 10